Piatok 26. 04. 2024 01:52:13 | Meniny má Jaroslava

Kriminálne prípady minulosti: Henrich Masár: Rukojemnícka dráma trvala päť hodín

Drogovo závislý muž bol pre svoju dávku ochotný urobiť čokoľvek. Kradol, klamal a napokon aj zabíjal. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. FOTO: TASR

D U|12. jún 2022|10:58:58


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Ján Jenej v kostole na Orave pripravil o život troch ľudí
Čítajte viac >

Trnava, 9. júl 2003. Drogovo závislý mladík, Henrich Masár, súrne potrebuje peniaze. Pracovať sa mu však nechce a tak spriada plány, ako prísť k peniazom čo najrýchlejšie. Aký taký príjem dvojici zabezpečí jeho priateľka Andrea, ktorá sa živí prostitúciou, no peňazí je stále málo. Do rany mu teda príde dom 74 ročnej dôchodkyne. Preskočí plot a z dvora pozoruje okolie. Po chvíli však prichádza skupinka ľudí. Príbuzní ženy, ktorá v dome žije, ju idú navštíviť. Masár si všíma, že vchodové dvere necháva stará pani odomknuté.

Číha ďalej a keď si je istý, že je už pani doma sama, prichádza jeho chvíľa. Do rúk berie drevenú násadu a vchádza do domu. Od vystrašenej ženy pýta peniaze, no ona mu odmieta čokoľvek dať. Ženu bije drevenou násadou hlava nehlava, až sa mu zlomí. Z kuchyne berie dva nože a v besnení pokračuje ďalej. Do tela starej pani zasadí 28 rán, ktorým dôchodkyňa podlieha. Z domu kradne televízor a uteká preč.

Neprejdú ale ani tri dni a Masár cestuje do Hlohovca. 12. júla 2003 hľadá v paneláku na sídlisku svojho dílera. Ten však nie je doma. Masár ale zistí, že v jednej garsónke tam žije sama 75 ročná dôchodkyňa. Zazvoní jej pri dverách a keď stará pani otvorí, dostáva od útočníka viac rán do hlavy. Masár berie z jej bytu televízor a odchádza. Telo mŕtvej ženy nájde na druhý deň jej vnučka, ktorá žije v byte na tom istom poschodí.

O ďalšie dva dni odsleduje majiteľov bytu v Trnave. Po tom, ako odcestujú a on si všimne, že jedno okno iba privreli, v ceste mu nič nestojí a do bytu sa vláme. Odnáša si revolver ČZ vzor 92, náboje, zlaté šperky, aj doklady. Šperky predáva a dva dni si užíva v Bratislave bezstarostný život. No keď prehajdáka aj posledné peniaze, premýšľa nad ďalšou akciou.

Je 16. júl 2003. Na bratislavskom parkovisku pred Polusom práve parkuje svoje služobné auto 48 ročný Peter. Masár k nemu do auta rýchlo naskočí, k hlave mu priloží revolver a vyzve ho, aby ho odviezol do Trnavy. Prestrašený muž jeho požiadavke vyhovie a o chvíľu sa už obaja vezú. Sú práve vo Váhovciach, pri Galante, keď sa šofér Peter nakloní na stranu spolujazdca. Masára to vyplaší, hlavou mu prebehne, že tam muž môže mať zbraň. Neváha teda ani chvíľu a otca dvoch detí strelí do hlavy. Berie jeho peniaze, mobilný telefón, telo muža vyhadzuje z auta a v ceste na odcudzenom Peugeote 206 už pokračuje sám.

Prichádza do Trnavy, kde si spolu s kamarátkou Martinou za ulúpené peniaze kupujú pervitín a heroín a obaja sa drogami hneď aj potužujú. Kradnuté auto, v ktorom cestuje ďalej, si ale vzápätí všimnú policajti a prenasledujú ho. Masár však dupne na plyn a vydá sa smerom do Senca.

Je práve v obci Kaplna, keď sa auto, ktoré šoféruje, dostáva pod náves kamióna. Ako zázrakom sa mu nič nestane, z auta rýchlo vybehne a uteká do najbližšieho rodinného domu. Jeho majiteľ, Štefan, je pred bránou a autonehodu videl. Masára sa pýta, či nepotrebuje pomoc. No ten okolo neho iba prebehne a stratí sa v Štefanovom dome.

Prekvapený muž ide do domu za ním, no keď príde do kuchyne, Masár už mieri revolverom na jeho 17 ročného syna Marcela, jeho priateľku a jej sestru. Spolu s majiteľom domu teda drží štyroch rukojemníkov. Od domácich pýta jedlo. Dajú mu jogurt, pečivo, aj pivo. Násilník je po celý čas veľmi nervózny.

Policajti okolo domu. Foto TASR (002).jpeg Policajti okolo domu. FOTO: TASR

Okolo domu sa medzitým zhromažďujú desiatky policajtov. Akcii velia špeciálne policajné jednotky, na mieste sú záchranári, ťažkoodenci, kukláči, aj policajný vyjednávač. Zásah riadia z kostolnej veže, ktorá sa týči nad domom, v ktorom sa rukojemnícka dráma odohráva. Prichádzajú novinári, aj zvedaví obyvatelia obce Kaplna.

Masár potreboval svoju dávku. S policajtami komunikoval a vyslovil aj svoju požiadavku. Piko a herák. Priniesť mu to mala jeho priateľka Andrea. Sľúbil, že potom rukojemníkov pustí. Medzitým naňho naliehal aj majiteľ domu Štefan. Na jeho prosby napokon násilník pustil staršiu z dvojice dievčat. V jeho rukách tak zostali traja rukojemníci. Po tom, ako prišiel s ďalšou požiadavkou, mu policajti cez reproduktor púšťali hudbu. Okolím sa tak niesli tóny piesní kapely Iné kafe.

Medzitým policajti pripravili sedatívum do injekčnej striekačky a poslali ju Masárovi. Na výmenu pustil ďalších dvoch ľudí a v dome s ním zostal už iba Marcel, majiteľov syn. Masár si prinesenú dávku rýchlo pichol, tešil sa, že dostal, čo žiadal. No očakávaný stav nie a nie sa dostaviť. Začal tušiť, že si podal zrejme niečo iné a jeho agresivita stúpala.

Naďalej trval na tom, aby mu dávku priniesla družka Andrea. Policajti ju našli v Trnave a doviezli k domu. So sebou mala piko a heroín. Keď vstúpila do domu, Masár prepustil aj Marcela. Zo zajatia sa tak mladík dostal po dlhých štyroch hodinách. V dome zostal iba Masár so svojou družkou. On si rýchlo pichol ďalšiu dávku, no ani tá sa mu nepozdávala. Družke nadával, že ho podviedla a priviazal jej ruku o svoju.

Po piatich hodinách od začatia rukojemníckej drámy sa vonku ozval výbuch. Hneď na to do domu vstúpil veliteľ zásahu. Masár mieril revolverom na hlavu Andrey. Na Masára zasa namieril policajt a vystrelil. Guľka mu preletela cez obidve líca a bolesť ho zrazila na kolená. To už sa do domu nahrnuli kukláči. O pár minút už zraneného útočníka viezli do nemocnice.

Masár Henrich zdroj YouTube (002).jpeg FOTO: YouTube

Niekoľko dní sa liečil vo väzenskej nemocnici v Trenčíne a tam mal veľa času na premýšľanie. Zrejme pod ťarchou ohavností, ktoré spáchal a zo strachu z trestu sa v nemocničnej izbe pokúsil obesiť na infúznej hadičke. Plán mu ale nevyšiel.

Počas vyšetrovania sa snažil zahmlievať, spochybňoval znalecké posudky, tvrdil, že keď vraždil, bol pod vplyvom drogy a že má nevyliečiteľnú chorobu. Do pojednávacej miestnosti dokonca namontovali sklo, aby sudcov neohrozil.

Za násilné skutky Masárovi trnavský súd vymeral doživotie, a trest následne potvrdil aj Najvyšší súd. Tento prípad patrí k najzávažnejším zásahom Útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru a Policajného pohotovostného útvaru Oddelenia Poriadkovej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Po vražde sa umyl a šiel si kúpiť jahody
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť