Piatok 26. 04. 2024 03:52:11 | Meniny má Jaroslava

Majitelia žilinského obchodu s komiksami: Vždy nás poteší zákazník, s ktorým sa môžeme porozprávať o komiksoch (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)

Pre skalných fanúšikov a nadšencov komiksov je návšteva originálneho obchodu v žilinskom nákupnom centre už snáď rutinou. S majiteľmi netradičného obchodu s komiksami, Jánom Chlebíkom a Jakubom Hulínom, sme sa porozprávali nielen o tom, ako vznikla u mladých Žilinčanov myšlienka založiť obchod s komiksami alebo akú najdrahšiu zberateľskú figúrku môžu návštevníci v JJkomikse objaviť, pre našu redakciu uviedli aj ich spoločné plány do budúcna. Foto: Juliana Krčulová, SP 21 / na fotografii jeden z majiteľov žilinského komiksového obchodu, Jakub Hulín

Juliana Krčulová|12. jún 2022|10:35:17


Súvisiaci článok
Žilinčan Matej o hokejovom zážitku z Helsínk: Tak, ako chlapci na ľade, aj my sme zo seba vydali všetko na tribúnach (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Žilinčania Ján Chlebík a Jakub Hulín sa už v roku 2017 rozhodli, že začnú spoločne v niečom podnikať. „V roku 2017 sme sa rozhodli začať s niečím podnikať, pričom sme rozmýšľali, s čím začať. Muselo to byť niečo, čo nás baví oboch a bude nás to napĺňať. Počas dovolenky sme boli v komiksovom obchode v zahraničí a po čase prišla myšlienka, priniesť niečo také aj na slovenský trh, pozisťovali sme si teda viac, ako to funguje s dodávateľmi a tak, a po niekoľkých týždňoch sme 13. októbra 2017 spustili e-shop. Po rokoch oboznamovania sa s tovarom a dodávateľmi, sa nám naskytla možnosť otvoriť aj kamennú predajňu v ZOC MAX Žilina, a tak od 1. októbra 2020 sa náš základný cieľ naplnil a otvorili sme komiksový obchod,“ priblížili v našom rozhovore majitelia komiksového obchodu JJkomiks, Ján Chlebík a Jakub Hulín.

WhatsApp Image 2022-06-11 at 11.03.35.jpeg

WhatsApp Image 2022-06-11 at 11.03.35 (1).jpeg

Fanúšikovia a nadšenci komiksov nemajú v Žilinskom kraji možnosť navštíviť hneď niekoľko takýchto podobne zameraných obchodov. Našu redakciu preto zaujímalo, či sú mladí Žilinčania asi jediným predajcom takéhoto druhu literatúry, ešte aj v takomto množstve, aké v komiksovom obchode v Žiline môžu zákazníci nájsť. „V prevažnej miere nás navštevujú zákazníci zo Žilinského kraja, avšak nájdu sa aj nejakí, ktorí pricestujú ku nám aj z iných častí Slovenska, nakoľko podobný obchod nájdete na Slovensku už len v Bratislave. Avšak mávame zákazníkov aj z Čiech, kde tiež nie je žiadna väčšia sieť komiksových obchodov, aj keď v Prahe ich nájdete hneď niekoľko. Vďaka e-shopu nás spoznávajú ľudia z celého Slovenska, samozrejme, snažíme sa byť aktívni aj na sociálnych sieťach a pre mnohých je zážitok aj návšteva nášho obchodu,“ uviedli Žilinčania.

WhatsApp Image 2022-06-11 at 11.03.35 (7).jpeg

WhatsApp Image 2022-06-11 at 11.03.35 (2).jpeg

Našu redakciu zaujímalo, či majitelia registrujú stálu klientelu komiksových nadšencov, a ktorá veková skupina zákazníkov prevláda. „Máme niekoľko pravidelných odberateľov, či už osobne na predajni, alebo cez e-shop. Čo sa týka vekovej skupiny, tak tam je to rôznorodé. Mladší ku nám prevažne chodia na Mangu, Marvel či DC komiksy. Starší vyhľadávajú aj iné typy príbehov, nie len Marvel a DC, aj keď ten samozrejme prevláda, od iných rôznych menej známych vydavateľstiev, alebo na komiksy v angličtine, takzvané zošity, tam máme niekoľkých pravidelných odberateľov, ktorým nesmie chýbať žiadny zošit z ich série,“ povedali o fanúšikovskej základni zákazníkov a na našu otázku, aký najdrahší predajný zberateľský predmet môžu zákazníci v JJkomikse nájsť, nám odpovedali takto: „Z našej ponuky sú to jednoznačne zberateľské figúrky, momentálne máme na predajni Jokera od Iron Studios za 239,99eur, v ponuke však máme aj lacnejšie kúsky.“

WhatsApp Image 2022-06-11 at 11.03.35 (3).jpeg

WhatsApp Image 2022-06-11 at 11.03.35 (4).jpeg

WhatsApp Image 2022-06-11 at 11.03.35 (6).jpeg

Ako už Žilinčania v našom rozhovore spomenuli, kamennú predajňu s komiksami môžu zákazníci navštevovať v obchodnom centre už takmer dva roky. Jána Chlebíka a Jakuba Hulína sme sa opýtali, či sa plánujú rozšíriť aj do iného mesta ako je Žilina. „Naším cieľom a snom to určite je, avšak všetko závisí od úspechu, či neúspechu žilinskej predajne. Nakoľko posledné dva roky boli náročne, tak je ťažko v tejto chvíli plánovať nejaké ďalšie rozšírenia do iných miest,“ zhodnotili Žilinčania a našu otázku, či uskutočňujú tematické besedy alebo stretnutia s komiksovými nadšencami, odpovedali: „Momentálne na predajni nič podobné nemávame, avšak cez sociálne siete sa snažíme komunikovať a diskutovať s inými komiksovými nadšencami. Tento rok sme začali aj spoluprácu so streamerom Nix Uotan, ktorý už má vybudovanú určitú komiksovú komunitu na svojich kanáloch. Spolupráca prebieha zväčša cez sociálne siete, ale mali sme už aj dva hodinové live streamy z našej predajne, kde sa rozoberali komiksy, či bol kvíz a určite chceme v tejto forme pokračovať.“

WhatsApp Image 2022-06-11 at 11.03.35 (5).jpeg

Na záver rozhovoru nás zaujímalo, či si majitelia žilinského komiksového obchodu a rovnako aj dlhoroční fanúšikovia komiksu, pamätajú na najzaujímavejšieho zákazníka, na ktorého nikdy nezabudnú: „Tak určite sa nájde hneď niekoľko zaujímavých zákazníkov, vždy poteší, keď príde niekto, kto je z komiksov nadšený a dá sa s ním o nich podiskutovať. Takisto máme aj niekoľkých pravidelných zákazníkov na naše Mystery Boxy, kde nepoznáte obsah boxu, ale ako správnych fanúšikov ich poteší čokoľvek,“ a aká je ich spoločná vízia do budúcnosti: „Chceme pokračovať v tom, čo sa nám darí už od roku 2017. Postupne rásť a rozširovať náš sortiment. Na predajni sme sa dozvedeli, po čom ľudia tužia, čo by mali radi v našej ponuke a postupne sa to snažíme pridávať do ponuky. Najnovšie do ponuky zapracovávame Pokémon zberateľské kartičky, nakoľko bol o ne veľký záujem. Samozrejme by sme radi otvorili našu predajňu aj v iných častiach Slovenska, ale to všetko závisí od úspechov v najbližších rokoch, keďže posledné dva roky boli veľmi náročne, tak dúfame, že budeme môcť aj naďalej fungovať a pokračovať v raste v najbližších rokoch,“ uzavreli pre našu redakciu majitelia netradičného obchodu JJkomiks, Ján Chlebík a Jakub Hulín.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Budova Pošty 2 (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť