Štvrtok 18. 04. 2024 21:43:31 | Meniny má Valér

Kriminálne prípady minulosti: Po vražde sa umyl a šiel si kúpiť jahody

Miroslav Štolc pripravil o život dve svoje partnerky, tretiu zmrzačil. Po jednej z jeho obetí zostali dve malé deti, druhá bola tehotná. Za ohavnosti, ktoré spáchal, dostal doživotie. POZOR! UPOZORŇUJEME, ŽE OBSAH NIE JE VHODNÝ PRE MALOLETÉ OSOBY A CITLIVÉ POVAHY. ILUSTRAČNÉ FOTO: ZVJS

D U|29. máj 2022|09:49:54


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Po tom, ako zavraždili muža, odišli s manželkou na dovolenku
Čítajte viac >

Rok 1989. Ženatý Miroslav sa potajomky pravidelne stretáva so svojou mladou milenkou, iba 18 ročnou Zuzanou. Ich vzťah ale nie je harmonický a ona sa s ním chce rozísť. No Štolc sa jej často vyhráža, že ak to urobí, pomelie ju v mlynčeku na mäso. Zo strachu s ním mladá žena teda naďalej vzťah trpí. Jedného dňa sa ale konflikt medzi milencami vyhrotí a Miroslav v návale zlosti žene najprv stláča krk, aby ju vystrašil, že ju zaškrtí. Potom ale urobí niečo ohavné. Berie kyselinu sírovú a mladej žene ňou polieva tvár, uši, aj ruky. Poleptaná Zuzana jeho útok prežije, no zostáva zmrzačená.

Štolca za útok na mladú ženu odsúdili na šesť rokov za mrežami. Za dobré správanie sa však dostáva na slobodu už v roku 1993.

Prejde šesť rokov. Miroslav, ktorý sa ako tak pretĺka životom, má stále slabosť na mladé ženy. Nejaký čas sa stretáva s mladučkou, iba 18 ročnou ženou. Tentoraz je ňou tehotná študentka Eva. Jedného dňa, po hádke v jeho byte, mladú ženu škrtí. Jej krk obopína rukami a tlačí tak silno, že žena po chvíli prestane dýchať. Bezvládne telo vrah tlačí doma do skrine. Po ohavnom čine sa vyberie po manželku ku svokre a doma jej výsledok svojho besnenia ukazuje. Žiada ju o radu, čo má s telom urobiť. Napokon sa k vražde priznáva na polícii. Tvrdí ale, že sa na útok nepamätá.

Za vraždu Evy ho súd posiela za mreže na 23 rokov, do zariadenia s najvyšším stupňom stráženia. Aj teraz sa v base drží a vďaka mnohým disciplinárnym pochvalám, ho čoskoro premiestnia do väzenia so stredným stupňom stráženia a napokon aj do najmiernejšieho zariadenia. Päť rokov pred uplynutím trestu, v júli 2016, Štolca z basy podmienečne prepúšťajú.


Súvisiaci článok
Kriminálne prípady minulosti: Štvorica bezdomovcov na smrť umučila dvoch kamarátov
Čítajte viac >

Na slobodu ide už ako rozvedený. Bývanie si nájde v charite. Žije sám na ubytovni. Samota mu však nevonia a tak sa cez sociálne siete skontaktuje so ženou z Novej Bane, matkou svojho spoluväzňa Petra Králička. Tá ho pozýva na návštevu, kde sa Miroslav zahľadí do jej 28 ročnej dcéry Evy. Dajú sa dokopy a žijú spolu aj s Evinými dvomi deťmi. Jedného dňa ale príde k hádke a Eva v hneve Mirovi povie, že je kripel. To muža príšerne vytočí. To, čo vzápätí urobí, je ako zo zlého sna. Štolc berie kus látky, ktorý je po ruke, odzadu ním Eve omotáva krk a silno zaťahuje. Vystrašenú ženu ťahá na posteľ, prisadne ju a vreckovým nožíkom s vývrtkou ju bezhlavo bodá. Zasiahne jej hlavu, krk, aj ruky, ktorými sa žena snaží brániť. Matka dvoch detí s útočníkom zápasí, no napokon zomiera. Po tom, čo jej bezcitný vrah zasadí 59 rán, ju pre istotu ešte znova škrtí. Po ohavnom čine sa Miroslav poumýva, prezlečie a spokojne sa vyberie do Tesca. Dostal totiž chuť na jahody. Napokon, ešte v ten deň, ide na políciu a k vražde sa priznáva.

Počas pojednávania sa snažil dosiahnuť dohodu o vine a treste, dúfal, že sa mu podarí trest znížiť. To mu ale nevyšlo. Znalci z odboru psychiatrie a psychológie vyhodnotili vraha ako abnormálne štruktúrovanú osobnosť. Navonok sa dokázal výborne prezentovať, no vyššie city sa u neho nevyvinuli. Na zranenie ega v partnerských vzťahoch reagoval mimoriadne agresívne. Náprava v jeho prípade nebola možná.

Za svoje besnenie dostal 51 ročný Miroslav Štolc doživotie.


Súvisiaci článok
Vlčinčiari, pozor! Neznámy muž vykradol byt. Zachytila ho však kamera (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť