Utorok 23. 04. 2024 16:31:54 | Meniny má Vojtech

Futbal v Bytči napreduje. Rodí sa ÚTM, muži, dorast, aj žiaci so šancou postúpiť

Futbalu v Bytči svitá na lepšie časy. Pred niekoľkými mesiacmi vstúpili do MFK Bytča podnikateľ Róbert Boženík, otec slovenského reprezentanta a trénera a manažér Stanislav Lojdl. Ich cieľom je vybudovať kvalitnú futbalovú akadémiu a tím mužov posunúť do vyšších súťaží. Zatiaľ sa im darí. Muži, aj dorastenci si, pravdepodobne, zabezpečia postup. Nie je vylúčené, že o súťaž vyššie sa posunú aj žiacke družstvá. Podmienky sú pritom v Bytči na vysokej úrovni. Už dnes v áčku hrávajú bývalí prvoligisti Pečovský, Filo, Špánik a Kiš. Hovorili sme so športovým manažérom klubu a zároveň trénerom mužov Stanislavom Lojdlom.

Michal Filek|27. máj 2022|13:33:56


Súvisiaci článok
Prestupová bomba. Viktor Pečovský sa stal hráčom MFK Bytča!
Čítajte viac >

Ako k tomu prišlo, že ste vstúpili do futbalu v Bytči?

  • Môj dobrý kamarát Róbert Boženík, s ktorým sme hrávali futbal a poznáme sa dlhé roky, mal takú víziu, že bude robiť mládežnícky futbal v Terchovej. Mne sa to veľmi nepozdávalo, pretože je to trošku odľahlá lokalita. Dnes totiž nie je jednoduché pritiahnuť deti k športovaniu. Poznal som sa s primátorom v Bytči, s ktorým som v minulosti tiež hrával, aj som trénoval jeho syna v Žiline. Nikdy som nechápal, prečo Bytča padá, keď mesto má primátora, ktorý futbalu rozumie, hrával ho, bol rozhodca a stále pôsobí ako delegát SFZ. Tak som Boženíkovi povedal, že jediná lokalita, kde sa dá futbal robiť na úrovni, je Bytča.

sirka.jpg

Ako to zobral?

  • Povedal som mu, že poznám primátora a môžeme za ním skočiť. Robo sa toho chytil. Primátor nás prijal, ale bol nedôverčivý. Požiadal ma, aby som to dal na papier, že sa ozve. Vypracoval som projekt, ako by mládež mala fungovať.

Ako to dopadlo?

  • Dal som to na papier a asi za dva dni mi primátor zavolal, aby sme prišli, lebo sa mu to pozdáva. Boli sme za ním a dohodli sme sa, že môžeme rátať aj s podporou mesta, aby sa to podarilo aspoň z časti realizovať.

277469064_3831391010318721_4918376579019206503_n.jpg Dorastenci kategórie U17. FOTO: Facebook MFK Bytča

277445177_3831390003652155_6223195407234638167_n.jpg Úspešní dorastenci U19 postúpia pod vedením trénera Maja Webera do 2. ligy. FOTO: Facebook MFK Bytča

Prioritne vám teda ide o mládež?

  • Náš zámer zo začiatku bol, že sa budeme venovať iba mládeži. Nemali sme vôbec záujem o prvé mužstvo. Ja som v Žiline dlhé roky robil pri mládeži a v tom vidím zmysel. V dnešnej dobe totiž ak nemáte nejakého dobrého sponzora, tak je to strašne zložité. Takže pôvodne sme chceli len vstúpiť do mládeže – Robo Boženík kapitálovo, ja svojimi skúsenosťami.

Začali ste teda pracovať?

  • Áno. Lenže hneď sme zistili, že je obrovský problém v áčku. Našli ste dlžoby, zlé vzťahy a do toho prišiel covid, ktorý nás zabrzdil. Povedal som však Boženíkovi, že keď nebudeme robiť niečo aj s áčkom, kde skončia chalani, ktorý skončia v doraste? Tak sme sa teda chytili aj áčka. Dali sme sem skúseného trénera Vlada Kuťku. Už vtedy boli poslední. Bol tu káder, ktorý 5 rokov po sebe vypadával, len dvakrát z toho ich zachránila reorganizácia. Boli sme vtedy síce poslední, ale prišiel covid a všetci zväzoví funkcionári tvrdili, že sa dohrávať nebude. Bolo tam jedno prestupové okno, ale keďže sa hrať nemalo, nechceli sme sem zbytočne brať hráčov a chceli sme začať od leta. Keď sa však prestupové okno zavrelo, prišli s tým, že sa budú dohrávať dva zápasy a bude sa vypadávať. Tým pádom Bytča vypadla do prvej triedy.

277164641_3816234825167673_584770117951245655_n.jpg V Bytči vybuchla prestupová bomba. Viktor Pečovský je členom tímu. FOTO: Facebook MFK Bytča

Teraz sa teda snažíte dostať vyššie?

  • V lete sme káder kompletne obmenili a ťaháme ho hore.

Aké máte zámery s mládežou?

  • Okamžite sme začali robiť kroky, ako má vyzerať mládežnícky futbal na úrovni. Trénerov sme poslali urobiť si licencie, pretože veľa z nich žiadnu nemalo, alebo mali len základné. Uzavreli sme s nimi pracovné zmluvy. Začali sme ďalej robiť kroky, ktoré sú nevyhnutné. Prípravku sme prihlásili do 1. ligy. Zo zväzu si mysleli, že sme sa zbláznili, pretože to hrávajú väčšie kluby. Ale nám sa to podarilo. Ďalej sme dali dokopy hlavy a postavili sme namiesto jedného dorastu dva – U17 a U19 a dali sme si za cieľ hneď postúpiť. Teraz sú tri kolá do konca a máme 6 bodov náskok, takže už nám postup do druhej ligy prekazí len zázrak. Takže tie hlavné ciele, ktoré sme si dali, teda vytiahnuť vyššie áčko a dorasty, sa nám zrejme podarí splniť. Prípravku sme zastabilizovali. Všetky kluby plačú, že nemajú deti. My máme každý mesiac nové deti. Chodia k nám aj z okolitých dedín.

281347651_3950475068410314_8125496920674169728_n.jpg Jedna z prípraviek. FOTO: Facebook MFK Bytča

Ako budete pokračovať?

  • V lete vytvoríme žiacke kategórie U12 a U14, aby sme niektoré deti nemuseli poslať preč. Lebo v našej U13 zostane 14 detí a posúva sa k nim celá U11, čo je 20 detí. Museli by sme možno 15 detí poslať preč, lebo by nemali kde hrať. Preto vytvárame dvanástku a štrnástku. Vytvárame aj dievčenský tím U15.

Prečo ste sa takto rozhodli?

  • Našim cieľom je totiž získať licenciu Útvaru talentovanej mládeže, aby sme robili futbal naozaj na úrovni a dostávali aj zdroje od štátu. Chceli by sme futbal v Bytči posunúť niekde vyššie.

Kam až by sa to malo podariť?

  • Čo sa týka dorastu, sme už prakticky na strope, pretože druhá liga je maximum, kam sa môžeme dostať. Prvá liga je len pre futbalové akadémie. Už hráme ligu prípraviek, ktorú hrajú akadémie a ÚTM. Dorast plánujeme, aby sa držal vpredu v 2. lige a čo sa týka mužov, tak tam mám svoj cieľ. Ja som už raz postúpil do 2. ligy s Tepličkou nad Váhom a tu v Bytči sú už teraz lepšie podmienky, ako sme mali vtedy. Poznám dobre 3. ligu, dala by sa hrať aj 2. liga, ale to je profesionálna súťaž a je tam veľký finančný skok. Ak by sa nám podarilo získať ešte jedného silného partnera, tak prečo nie. Ale zatiaľ uvažujeme o tretej lige. Chceli by sme rok po roku postupovať vyššie. My sme, napríklad, s Tepličkou nevypadli ani z druhej ligy. Bytča má už dnes lepšie podmienky, aj čo sa týka trénovania.

279376834_3917505755040579_2462166379508033108_n.jpg Ďalšia prípravka. FOTO: Facebook MFK Bytča

A čo žiaci?

  • Máme cieľ dostať žiakov do 1. ligy. Momentálne sme tretí v tretej lige. Tento ročník máme dosť problematický, pretože nemáme dosť svojich hráčov a museli sme využívať aj striedavé štarty. Sme tretí, ale už nás kontaktovali zväzoví funkcionári, že chcú druhú ligu rozšíriť a urobiť dve skupiny. Čiže by sme sa technicky mohli dostať do 2. ligy. A to chceme aj kvôli tou, aby sme U12 a U14 prihlásili do 3. ligy. Potom by sme chceli robiť všetky kroky pre to, aby sme sa dostali do 1. ligy.

Na to však už niekoľko rokov čakajú aj Kysuca a Považská Bystrica a ešte sa im to nepodarilo...

  • Doteraz boli ÚTM a čakatelia uzatvorení na tri roky. Žiadne ďalšie kluby sa tam nemohli dostať. To však končí a mali by to otvoriť. My už na 80% spĺňame kritéria pre ÚTM, hoci ešte nie sme ani len čakatelia. Preto verím, že sa tam dostaneme. Stojí nás to veľa peňazí, aj úsilia. Ideme podávať prihlášku, pretože sme splnili A kritéria, ktoré sme museli splniť. Napríklad dievčenské družstvo. Podáme prihlášku a budeme sa o to uchádzať.

Na čom máte postavený biznisplán?

  • Chceme robiť transferovú politiku založenú na tom, aby sme si dokázali zarobiť. To sa stane už aj toto leto. Budeme oslovovať aj silných podnikateľov, ktorí by nám mohli pomôcť. Keď máte UTM, začína sa objavovať kvalita. Ideme osloviť poslancov a vysvetliť im, že na A-mužstvo nejde ani jedno euro z mestskej dotácie. Všetky peniaze z mesta idú do mládeže. Aby videli, že to ide deťom toho mesta a vysvetliť im, ako tento klub funguje.

Urobili ste veľmi veľa investícií. Čo všetko a čo ešte plánujete?

  • Začalo sa opornými múrmi za bránami. Zväčšili sme pomocné ihrisko, kde sa dnes dajú umiestiť dve ihriská. Urobili sme tréningovú umelú trávu. Zrekonštruovala sa hlavná tribúna. Urobila sa nová, protiľahlá tribúna, ktorá je dokončená zatiaľ z jednej tretiny, ale už je schválené jej dorobenie. Máme pripravené aj ďalšie projekty. Ideme robiť komplet rekonštrukciu vnútorných priestorov – sprchy, dvere, šatne. Oplotíme umelú trávu a urobíme tam umelé osvetlenie. Financuje to Mesto Bytča s pánom Boženíkom.

280266963_3931386473652507_538436415735384617_n.jpg FOTO: Facebook MFK Bytča

V pláne boli aj športové triedy. Budú?

  • Bol vypracovaný projekt, mali byť už od septembra na ZŠ na Mierovej ulici. Bolo to však presunuté o rok. Spoluprácu máme aj so športovým gymnáziom v Žiline.

Súvisiaci článok
MFK Bytča vytvára tím futbalistiek. Dievčatá, prihláste sa!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť