Streda 24. 04. 2024 23:57:38 | Meniny má Juraj

Žilinčan Matej o hokejovom zážitku z Helsínk: Tak, ako chlapci na ľade, aj my sme zo seba vydali všetko na tribúnach (FOTO + VIDEO)

Partia dlhoročných kamarátov a spoluhráčov zo Žiliny vycestovala do ďalekého Fínska, aby podporila slovenskú reprezentáciu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Matej nám v rozhovore opísal burcujúcu atmosféru na štadióne v Helsinkách, s úsmevom zaspomínal na skupinky slovenských fanúšikov, s ktorými si zanôtili klasické slovenské a na záver uviedol, že aj napriek vysokým cenám, ktoré v krajine panujú a nedajú sa porovnávať s tými našimi, do Fínska sa plánujú vrátiť kvôli očarujúcej prírode. Foto a video: Súkromný archív Mateja Machovského

Juliana Krčulová|26. máj 2022|09:45:56


Súvisiaci článok
Žilinský útulok: Tento rok sa nám vrátil z adopcie jeden pes. Dôvodom bolo, že zhodil svokru (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Partia dlhoročných kamarátov a spoluhráčov zo Žiliny navštívila Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2022 v Helsinkách. Našu redakciu zaujímalo, aké majstrovské zápasy navštívili. „Videli sme zápasy našich chlapcov proti Francúzsku a Nemecku. Okrem toho sme navštívili zápasy Kanady s Nemeckom, Talianska so Švajčiarskom a Kazachstanu s Dánskom,“ priblížil našej redakcii Žilinčan Matej Machovský, ktorý sa spolu s kamarátmi rozhodol podporiť slovenskú reprezentáciu priamo z tribún štadiónu v Helsinkách.

WhatsApp Image 2022-05-25 at 21.34.54.jpeg

WhatsApp Image 2022-05-25 at 21.34.56 (1).jpeg

WhatsApp Image 2022-05-25 at 21.36.53.jpeg

Mateja sme sa ďalej opýtali, či sa stretli aj s ostatnými základňami slovenských fanúšikov. „Už pred začiatkom prvého zápasu proti Francúzsku sme pred štadiónom stretli viaceré skupinky slovenských fanúšikov, s ktorými sme si zaspievali klasické slovenské,“ povedal s úsmevom Matej a ďalej pokračoval: „Na zápase s Francúzmi bolo počuť po celý zápas nás. Iné to však bolo na zápase proti Nemecku. Nemeckých fanúšikov prišlo o pár stovák viac ako našich a v niektorých momentoch dokázali byť aj hlučnejší ako my. To však nemenilo nič na tom, že sme povzbudzovali z plných pľúc a tak, ako nechali na ľade chlapci sto percent, my sme zo seba vydali všetko na tribúnach.“

Martin Domok.jpg Foto: Martin Domok

Martin Domok 2.jpg Foto: Martin Domok

Martin Domok 3.jpg Foto: Martin Domok

Našu redakciu zaujímalo, ako prežívajú Fíni, ako hosťujúci národ, Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji a či v Helsinkách vidieť vyzdobené bary alebo kluby, ktoré žijú hokejom. „Boli sme nemilo prekvapení. Domáci to v podstate neprežívali vôbec. Možno to bolo aj z toho dôvodu, že domáce Fínsko hrá v Tampere a my sme boli v Helsinkách. Vyzdobené bary a ulice boli len fanúšikmi našej hracej skupiny,“ opísal miestnu atmosféru v Helsinkách dlhoročný fanúšik hokeja, Matej, ktorý v našom rozhovore ďalej prezradil, že hokej patrí medzi jeho srdcové záležitosti: „Hokej je moja srdcovka od útleho detstva. Pozerám každoročne Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Naživo som však videl len tieto a pár rokov dozadu Majstrovstvá sveta v Česku.“

WhatsApp Image 2022-05-25 at 21.34.57.jpeg

WhatsApp Image 2022-05-25 at 21.34.55.jpeg

Pre Mateja bude, podľa jeho slov, účasť na tohtoročných majstrovstvách spomienkou na celý život. „Bol to jeden z najlepších výletov a zážitkov, aké som kedy zažil. Vo veľkej miere k tomu prispelo aj zloženie partie. Z majstrovstiev sme si doniesli krásne zážitky, pár venovaných hokejok a pukov od našich hokejistov a pár cenných fotografií s Vincentom Lecavalierom, legendou NHL a víťazom Stanley Cup, Otom Haščákom, či Vladimírom Orzsághom,“ zaspomínal na príjemné chvíle z fínskeho štadiónu Žilinčan Matej.

WhatsApp Image 2022-05-25 at 21.34.54 (1).jpeg

WhatsApp Image 2022-05-25 at 21.34.55 (1).jpeg

Na záver nášho rozhovoru uviedol, že aj napriek vysokým cenám, ktoré vo Fínsku panujú, sa sem plánujú s kamarátmi opäť vrátiť. „Aj napriek tomu, že Fínsko je veľmi drahá krajina a prakticky tam nenájdete nič lacné a porovnateľné s našimi cenami, do Fínska sa určite vrátime. Mestá nás nijako špeciálne neoslovili. Prvé dni sme bývali asi dve hodiny od Helsínk na opustenej chate mimo civilizácie pri veľkom jazere v lese. Na toto krásne miesto nikdy nezabudneme a určite sa sem časom vrátime a znovu si tú špecifickú atmosféru a kľud tohto miesta užijeme do sýtosti,“ uzavrel pre našu redakciu hokejový fanúšik, Matej Machovský zo Žiliny.

Hokejovú atmosféru zo štadiónu z Helsínk vám prinášame aj prostredníctvom videa zo súkromného archívu partie mladých Žilinčanov, ktorí našej redakcii poskytli zábery z útulnej chaty mimo civilizácie, na ktorej pár dní prebývali. Fínska príroda je dychberúca, presvedčte sa sami!


Súvisiaci článok
Žilinský odchovanec Peter Cehlárik bude od novej sezóny pôsobiť v najvyššej švajčiarskej súťaži NL
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť