Utorok 23. 04. 2024 22:29:28 | Meniny má Vojtech

Dvorný fotograf Beatles Dežo Hoffman by sa dožil 110 rokov. Žilinčan má na Národnej svoju pasáž

Narodil sa v Banskej Štiavnici. No potom, čo otec zomrel, presťahovala sa matka so synom do Žiliny. Bývali na Národnej ulici 18. Bojoval vo vojne, bol zranený a hovorí sa, že bol dvorným fotografom The Beatles. Dežo Hoffman má už 10 rokov v Žiline svoju pasáž Dežo Hoffman Passage. Včera by sa dožil 110 rokov. FOTO: OZ Rodný dom Deža Hoffmana

Michal Filek|25. máj 2022|10:42:45


Súvisiaci článok
Jeho život visel pred štyrmi mesiacmi na vlásku. „Ďakujem každému, kto sa za mňa modlil“ hovorí Michal Časnocha
Čítajte viac >

V Žiline Dežo chodil do ľudovej školy, neskôr sa tu vyučil za typografa a odišiel do Prahy. Pracoval s kamerou, aj pre slávnych režisérov. Prešiel si všeličím. Dokumentoval Mussoliniho, aj vojnu v Španielsku. Trikrát bol ranený a dvakrát ženatý.

„Mal päťdesiat, keď stretol Beatles. Ale nekončil kariéru, práve naopak, chytil elán a množstvo nápadov. Urobil viac záberov Beatles, ako ktorýkoľvek iný fotograf. Bol pri tom, keď nahrávali svoj prvý album. Bol pri tom, keď niekde vystupovali. Bol pri tom, keď sa im prihodilo niečo významné. A nefotil len ich…“ píše sa na internetovej stránke Občianskeho združenia Rodný dom Deža Hoffmana.

Dežo-a-Beatles.jpg FOTO: Rosenfeldov palác v Žiline

Pred objektívom mu totiž pózovali i legendy ako Charlie Chaplin, Marilyn Monroeová, Frank Sinatra, Marlene Dietrichová, Sophia Lorenová, Cliff Richard, Marlon Brando, Tom Jones, Stevie Wonder, Louis Amstrong, Mick Jagger, Diana Ross, Bob Dylan, Dusty Springfield, Johnny Cash, Pink Floyd, David Bowie, Elton John či Raquel Welch.

Dežo Hoffmann zomrel 26. marca 1986 v Londýne v Spojenom kráľovstve.

V piatok 25. mája 2012 pri otvorení Dežo Hoffmann Passage strihali pásku Antonín Matzner z Prahy, Marián Pauer z Bratislavy a primátor Žiliny Igor Choma. Hrala skupina The Backwards. O výtvarné a grafické stvárnenie sa postarali Ivan "Kelly" Köhler a Tibor Majerčík. Pozrite si video z otvorenia pasáže na stránke Nadácie POLIS.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Rosenfeldov palác
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť