Piatok 26. 04. 2024 04:35:01 | Meniny má Jaroslava

Ako žijú ľudia v Stráňavách: Množstvo kultúrnych akcií, zrekonštruované námestie, futbal a v pláne aquapark

Stráňavy sú obec neďaleko Žiliny, ktorá je známa aj vďaka svojmu termálnemu prameňu a kúpalisku. Starosta Jozef Papán je vo funkcii už piate volebné obdobie. Za tú dobu sa mu podarilo uskutočniť množstvo investičných akcií, a zorganizovať nespočetné množstvo kultúrnych a športových podujatí, ktoré spríjemňujú život obyvateľom.

Michal Filek|21. máj 2022|14:04:03


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Predmieri: Chystajú rekonštrukciu škôlky, jubileum oslávia futbalisti, Predmierčanka vydáva nové CD
Čítajte viac >

Zrekonštruovali verejné budovy

„Urobili sme rekonštrukciu základnej školy cez eurofondy, ďalej sme zrekonštruovali námestie a kultúrny dom. Tesne pred zdražovaním, ktoré nás postihlo, sme dokončili aj rekonštrukciu materskej školy. Stálo nás to vyše 700-tisíc. Dnes už by to boli asi 2 milióny,“ začal svoje rozprávanie starosta.

Vo výpočte pokračuje rekonštrukciou chodníkov, oplotením cintorína, šatní na futbalovom ihrisku. „V spolupráci s futbalistami sme urobili zavlažovanie a vylepšili sme kabíny. Muži hrajú vo 4. lige a tento rok to bude už 50 rokov, čo Stráňavy nehrali okresnú súťaž. Stále sa pohybujeme vo vyšších ligách a stojí nás to nemalé finančné prostriedky. Ale máme aj mládežnícke družstvá a stojí to za to,“ hovorí Papán, ktorý v minulosti pôsobil aj ako predseda futbalového klubu.

IMG_7121_upr.JPG

Aquapark zatiaľ v projektoch

Termálny prameň v Stráňavách je znám široko-ďaleko. Kúpalisko je vyhľadávané nielen miestnymi. V minulosti vznikli plány na vybudovanie veľkého Aquaparku. A neboli to len plány. Svetlo sveta uzrel aj projekt, dokonca bolo vydané aj stavebné povolenie. Bol by najväčším v našom regióne. Bohužiaľ, plány sa nepodarilo zrealizovať. A to najmä preto, že neboli podporené eurofondami.

„Bohužiaľ, nepodarilo sa nám vybudovať Aquapark. Máme projekt, aj stavebné povolenie, ale je na to potrebných 30 miliónov eur. Všetko je prichystané, a ak sa nám podarí na to získať investora, môže sa to ešte zrealizovať. V súčasnosti fungujeme v takom núdzovom režime. Opravujeme a modernizujeme, čo sa dá,“ dodal starosta.

O bývanie v Stráňavách je záujem. Momentálne pripravujú druhý dodatok územného plánu, ktorý umožní výstavbu domov v nových lokalitách. „Máme v tomto smere veľké plány, ale uvidíme čo nám nakoniec schváli poľnohospodársky odbor, vzhľadom na záber poľnohospodárskej pôdy. Pôvodne sme chceli až 150 nových domov, ale bude to zrejme menej.“

Základná a materská škola v Stráňavách sú na vysokej úrovni. V obci majú aj detské a polyfunkčné ihrisko.

stranavy2 033.jpg

Kultúre sa v obci darí

Darí sa klubom a organizáciám. Medzi nimi futbalistom, záhradkárom, holubárom, únii žien, jednote dôchodcom, hasičom a ďalším.

„Pre občanov organizujeme v priebehu celého roka množstvo akcií. Obľúbené sú fašiangy so sprievodom hasičov s maskami. Ďalej je to pochovávanie basy, MDŽ, deň matiek, oslavy výročia oslobodenia. Do pamätníka oslobodenia investujeme nemalé finančné prostriedky. Za môjho pôsobenia už asi 150-tisíc eur. Zabezpečili sme ho aj proti krádeži. Je tam veľká záhrada kde sa dajú robiť rodinné oslavy, variť guláš. Koncom augusta tu pravidelne organizujem oslavy SNP. V máji záhradkári zabezpečujú stavanie mája. No a na sviatok Sedembolestnej panny Márie mávame v obci trojdňové hody. Špecialitou je, že na významné jubileá našich občanov pre nich zabezpečujeme hudobný program a pozývame ich do kultúrnej sály na oslavu. V decembri robíme Mikulášske trhy s rozsvecovaním vianočného stromčeka. Pre deti vždy pripravíme okolo 250 balíčkov. Mávali sme aj majáles a Katarínsku zábavu. Turisti zase organizujú rôzne turistické pochody. Napríklad silvestrovský výstup na Minčol,“ urobil pre nás bohatý výpočet kultúrneho života v obci starosta Jozef Papán.

DSC01052.JPG

Stráňavy udržujú družbu s dvomi českými a jednou poľskou partnerskou obcou. Sú nimi Fričovice pri Frídku, Budišovce nad Budišovkou a Polanka Bielka. „Je to obec, ktorá leží 5 km od Osvienčimu. Naše deti tak majú možnosť Osvienčím navštevovať,“ uzavrel starosta.


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Nededzi: Chystajú renováciu námestia. Obľúbený je futbal a ďalšie športy. Kultúra pobeží na plné obrátky
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Ako žijú ľudia v Makove: Stavajú byty a sústredia sa na cesty. Je to aj lyžiarsky raj
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť