Piatok 03. 05. 2024 04:29:59 | Meniny má Galina, Timea

Medvede v Turci schádzajú bližšie k obciam, buďte všímaví a opatrní

Aj v Turci schádzajú medvede stále bližšie k obciam, tento rok už ľudia upozornili na pohyb šeliem v Lipovci, aj v Sučanoch. Najnovšie uverejnil fotografiu Rastislav Lettrich vo Facebookovej skupine Dopravný servis-Turiec. FOTO: Anton Sabucha

D U|20. máj 2022|08:33:55


Súvisiaci článok
Medveď napadol ďalšieho horára, zvýšte opatrnosť, varuje správa Lesov Slovenskej republiky
Čítajte viac >

Počas cesty na bicykli z Folkušovej do Ďanovej, zbadal medveďa iba pár metrov od cesty. „Oznam pre folkušovoďanovských bicyklistov... Ak pôjdete pomedzi tieto dediny, je možné že bude dobrá časovka a aj rýchlostná prémia. Opatrtko na medvedíka,“ napísal Rastislav.

Medvediu rodinku videli viacerí ľudia aj na okraji obce Turany. „Videla som medvedicu a jedno mladé bolo s ňou, ale sme sa rýchlo pratali odtiaľ,“ opisuje zážitok Jana z Turian.

Hoci výskyt medveďa v týchto lokalitách výnimočný nie je, po nedávnych prípadoch útoku medveďa na Slovensku, treba byť opatrný a zviera zbytočne nedráždiť, ani neprikrmovať.

medveď Ďanová foto Rastislav Lettrich (002).jpg FOTO: Rastislav Lettrich. Medveď Ďanová

Univerzálne pravidlo správania sa pri stretnutí s medveďom neexistuje, no odporúčania odborníkov hovoria, že by ste mali pomaly cúvajúc opustiť miesto stretu, ak je to možné. V prípade, že vás medveď zvalí na zem, snažiť sa ľahnúť si na brucho a rukami si chrániť najmä oblasť hlavy a krku. Priamemu očnému kontaktu sa treba vyhnúť.

V roku 2021 napadol medveď na Slovensku až sedem ľudí. Najčastejšie boli útoky v žilinskom kraji: v obciach Kláštor pod Znievom, Šútovo, Liptovská Lúžna a v žilinskej mestskej časti Brodno.


Súvisiaci článok
Zastrelili medvedicu, ktorá vystrašila ľudí pod Ďumbierom a stala sa turistickou atrakciou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť