Pondelok 18. 03. 2024 19:46:53 | Meniny má Eduard

Súkromie obyvateľov Rajca zo vzduchu narúša neželaný hosť

Janka z Rajca upozornila vo facebookovej skupine mesta na neželaného hosťa, ktorý pomocou dronu narúša súkromie obyvateľom miestnych rodinných domov. Foto: ilustračné / Osama na Pexels.com

Juliana Krčulová|16. máj 2022|09:30:19


Súvisiaci článok
Výtvarníci zo Základnej umeleckej školy Rajec vystavujú v priestoroch Starej radnice (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Na pohybujúci sa dron v meste Rajec upozornila svojím príspevkom v skupine na sociálnej sieti Facebook. „Ten inteligentný človek, vlastniaci dron, vieš o tom, že keď čumíš ľuďom do dvorov, je to narúšanie súkromia?“ napísala nahnevaná obyvateľka mesta Rajec, Janka.

Rozhodnutie, ktorým sa určujú podmienky vykonania letu lietadlom spôsobilým lietať bez pilota vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky, vydal Dopravný úrad a do platnosti vstúpilo 15. novembra 2019. V rozhodnutí sa píše, ak chcete dron využívať na vytvorenie súkromných snímok, napríklad seba, rodiny alebo čohokoľvek v rámci voľného času, budete zaradení medzi hobby užívateľov s jasne definovanými pravidlami.

Za porušenie stanovených pravidiel pilotov pokutuje priamo Dopravný úrad a nie Policajný zbor Slovenskej republiky. Ten však môže spísať záznam, ktorý následne zašle na Dopravný úrad. Pokuty pre užívateľov dronov v hobby kategóriách sa môžu pohybovať v desiatkach eur, napríklad nepovolené lietanie v národných parkoch, a taktiež môže byť pilotovi dron odobraný.

Presné znenie Rozhodnutia, ktorým sa určujú podmienky vykonania letu lietadlom spôsobilým lietať bez pilota vo vzdušnom priestore Slovenskej republiky si môžete prečítať TU.


Súvisiaci článok
Dolnokubínčania sa o pár týždňov dočkajú nového atletického štadiónu (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť