Streda 24. 04. 2024 10:28:06 | Meniny má Juraj

V Žiline otvorili prosociálnu cukráreň, ktorej zamestnancami sú osoby znevýhodnené a zraniteľné na trhu práce (FOTO + VIDEO)

Slávnostné otvorenie cukrárne Žilinské radosti sa uskutočnilo dnes, vo štvrtok 12. mája 2022 o 9:00 hodine v priestoroch Cukrárne Žilinské radosti na ulici Republiky 1 v Žiline. Cukráreň vznikla vďaka spolupráci Nadácie Žilinského samosprávneho kraja pre podporu rodiny a neziskovej organizácie Labore. Foto: Žilinský samosprávny kraj / Video: Juliana Krčulová, SP 21

Juliana Krčulová|12. máj 2022|13:11:41


Súvisiaci článok
Veterinár Bajužík: Pokiaľ nie je zvieratko chránené prípravkom, kliešťov môže mať na sebe desiatky (VIDEO)
Čítajte viac >

Dnešného slávnostného otvorenia prosociálnej cukrárne, ktorej zamestnancami sú osoby znevýhodnené a zraniteľné na trhu práce, sa zúčastnili predsedníčka ŽSK, Erika Jurinová, riaditeľka odboru sociálnych vecí Úradu ŽSK, Iveta Ďurišová, riaditeľka neziskovej organizácie Labore, Darina Verešová, z Nadácie pre podporu rodiny ŽSK, Gabriela Podolanová a viceprezident z Nadácie Kia Slovakia, Jeong Ick Lee.

Zúčastneným sa prihovorila predsedníčka ŽSK, Erika Jurinová: „Žilinský samosprávny kraj má v rámci svojich kompetencií na zreteli všetky ohrozené skupiny obyvateľstva. Teší nás, že organizácia Labore, ktorá má v rámci sociálneho podniku už výrobňu koláčikov prijala našu ponuku na vytvorenie cukrárne so sociálnym konceptom, kde sa môžu stretávať nielen spomínané ohrozené skupiny obyvateľstva, ale aj rodiny, priatelia a známi. Je našou spoločnou snahou integrovať zdravotne a sociálne znevýhodnených ľudí do spoločnosti, vytvárať pre nich pracovné miesta a prispieť k rovnosti ich šancí na trhu práce. V priestoroch cukrárne sídli okrem Nadácie ŽSK pre podporu rodiny aj Rodinné centrum pomoci, ktoré poskytuje poradenské služby a konkrétnu pomoc jednotlivcom a rodinám,“ tvrdí Jurinová.

DSC_0010.jpg Foto: Juliana Krčulová, SP 21

Registrovaný sociálny podnik Labore, n.o. vytvára prostredníctvom cukrárne pracovné miesta pre osoby znevýhodnené a zraniteľné na trhu práce. V súčasnosti zamestnáva Labore n.o. 10 ľudí. „So zamestnávaním znevýhodnených ľudí máme dlhoročné pracovné skúsenosti, keď sme od roku 2011 fungovali ešte ako chránená dielňa. Sú to ľudia, ktorí sami vychovávajú svoje deti, boli dlhodobo nezamestnaní, sú v preddôchodkovom veku, nemajú dostatočné vzdelanie alebo sú zdravotne znevýhodnení. V mene Labore chcem pani Jurinovej a celému Žilinskému samosprávnemu kraju poďakovať za ústretovosť, podporu a príležitosť. Sme radi, že zdieľajú našu myšlienku a presvedčenie, že zdravotne a sociálne znevýhodnení ľudia potrebujú rovnaké príležitosti, nielen charitatívnu pomoc,“ informuje Darina Verešová, riaditeľka Labore, n.o.

DSC_0005.jpg Foto: Juliana Krčulová, SP 21

Výrobňa zákuskov, koláčov a medovníkov sa nachádza v Rajci. Okrem Žiliny sa predávajú tiež v cukrárni v Rajeckých Tepliciach. V spomínaných cukrárňach sa predávajú aj ručne vyrábané výrobky, ktoré pochádzajú z chránených dielní, a ktorých autormi sú miestni umelci, remeselníci, mamičky na materskej dovolenke a dôchodcovia. „Títo ľudia síce nie sú priamo zamestnaní v organizácii, ale predajom svojich výrobkov majú možnosť zlepšiť si svoju životnú situáciu,“ tvrdí Verešová.

Sociálny podnik Labore n.o. plánuje cukrárenskú výrobňu presťahovať do väčších priestorov. Vhodný objekt našli na námestí v Rajci, ktorý je už niekoľko rokov nevyužívaný. Okrem rozšírenia výroby a vytvorenia pracovných miest pre ďalších znevýhodnených ľudí, tak chcú zveľadiť historické centrum mesta a oživiť verejný priestor.

2022_05_12_Otvorenie-cukrarne-Nadacia-ZSK-2.jpg Foto: Žilinský samosprávny kraj

„Mojím želaním je, aby sa táto útulná cukrárnička, tak ako vyplýva z jej názvu, stala miestom radosti a obľúbeným priestorom pre stretnutia s rodinou, priateľmi, ale napríklad aj na usporiadanie diskurzov a výstav,“ dodáva Jurinová.

Cukráreň vznikla aj vďaka nenávratnej finančnej podpore v rámci národného projektu Investičná pomoc pre registrované sociálne podniky. Poradenskú činnosť pri zostavovaní investičného zámeru poskytlo Regionálne centrum sociálnej ekonomiky v Žiline, ktorého činnosť zastrešuje národný projekt Inštitút sociálnej ekonomiky.

Ako slávnostné otvorenie cukrárne Žilinské radosti prebiehalo sa dozviete aj prostredníctvom nášho videa.


Súvisiaci článok
Stavebné práce na kaštieli v Oščadnici napredujú (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť