Štvrtok 25. 04. 2024 00:39:50 | Meniny má Marek

Medveď napadol ďalšieho horára, zvýšte opatrnosť, varuje správa Lesov Slovenskej republiky

Medvedica s mladými prekvapila horára v katastri Očovej. Útok odzadu, našťastie, prežil, no Lesy SR upozorňujú návštevníkov hôr na celom Slovensku, aby boli maximálne opatrní. V tomto roku ide o druhý prípad napadnutia horára medveďom. Vlani medvede najviac útočili v žilinskom kraji. Útok na Liptove stál jedného muža dokonca život. FOTO: Anton Sabucha

D U|11. máj 2022|08:03:54


Súvisiaci článok
Medveď, ktorý pod Ďumbierom napadol dvojicu turistov, vystrašil viacerých ľudí
Čítajte viac >

Najnovší útok medveďa zaznamenali pri Zvolene. „Dnes v dopoludňajších hodinách došlo v katastri Očovej v okrese Zvolen k útoku medveďa hnedého na nášho zamestnanca. 33-ročný muž vykonával terénnu obhliadku miesta, ktoré sa malo zalesňovať. Išlo o lokalitu Jasle, asi 3️00 metrov od budovy bývalej lesnej správy Kyslinky, v blízkosti prístupovej cesty z Hrochote v smere na Zálomskú a Očovú,“ uviedli Lesy SR na Facebooku.

Medvedica bola na mieste aj s troma minuloročnými mláďatami. Na horára zaútočila odzadu. Muž mal šťastie a vážnejšie zranenia neutrpel. Je však poudieraný, má natrhnutý stehenný sval a na bedrách škrabance. „Horár sa snažil vyhnúť priamemu kontaktu s medvedicou, tá ho však sotila na zem, revala, no v útoku už našťastie ďalej nepokračovala,“ opisujú Lesy SR horárov zážitok.

Foto Lesy SR.jpg FOTO: Lesy SR

Štátny podnik Lesy SR špeciálne upozorňuje na medvediu ruju, jedince sú teraz aktívnejšie a turisti by mali byť opatrnejší. Varovanie platí pre celé územie Slovenska. „Pripomíname, že v tomto čase sa začína medvedia ruja (apríl-jún), to znamená, že medvede sú v tomto období najaktívnejšie, stretnutie s nimi je pravdepodobnejšie. Upozorňujeme i na skutočnosť, že medvedice s tohtoročnými mláďatami už opustili svoje brlohy a preto v prírode môžeme naraziť aj na skupinu viacerých medveďov pokope. Medvedica, ako každá iná matka, môže byť pri obrane svojho potomstva nevyspytateľná,“ dodávajú Lesy SR.

Dôkazom je aj nedávne stretnutie dvojice turistov s medveďom, priamo na turistickom chodníku, blízko Chaty pod Ďumbierom. Ženu v tomto prípade zachránil podhodený batoh. „Medveď dostal odvahu a napadol dvoch ľudí. Neuteká, ale naháňa a len s veľkým šťastím sa nič nestalo,“ varovali vtedy chatári. Tohto medveďa ľudia zvykli prikrmovať a na sociálnych sieťach sa často objavovali selfie fotografie s ním. Svojim správaním napokon ľudia určili jeho osud. Život medveďa ukončil Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Zdroj Anton Sabucha.jpg FOTO: Anton Sabucha

Minulý rok zasa v Liptovskej Lúžnej medveď usmrtil Dušana Mydliara počas prechádzky. Z traumy sa dodnes nevie spamätať jeho manželka. „Každý večer nad tým rozmýšľam, ako sa to stalo, ako veľmi musel manžel trpieť. To nebolo, že ho medveď napadol, udrel labou a odišiel. Nie. Ten medveď útočil, kým ho neusmrtil. Tá pitevná správa sa nedala čítať, to bolo niečo strašné. Stále na to myslím,“ plače Anna Mydliarová.

Liptovská Lúžna je oblasť, v ktorej sa medveď hnedý pohybuje celé roky. Dovtedy však nikoho nenapadol. „Mali sme prípadov viac, kedy ľudia videli medvede, no tento prípad bol prvý, kedy došlo k napadnutiu človeka,“ hovorí Albín Husarčík, starosta Liptovskej Lúžnej.

V tomto roku okrem spomínaných prípadov videli ľudia medvede aj priamo v obciach. „Boli tri: medvedica a dva mladé, priamo v susedovej záhrade. Liezli na ovocné stromy, učila ich nájsť si potravu. Pozorovali ich susedia z okna, veru, von sa neodvážili. Čoraz bližšie chodia k našim domom, nie je to dobre,“ opisuje Karol z turčianskej obce Lipovec. Pre medvede je atraktívny aj odpad v obytných častiach, preto sa k ľudským obydliam približujú čoraz viac.

Zdroj Lesy SR.jpg FOTO: Lesy SR

Univerzálne pravidlo správania sa pri stretnutí s medveďom neexistuje, no odporúčania hovoria, že by ste mali pomaly cúvajúc opustiť miesto stretu, ak je to možné. V prípade, že vás medveď zvalí na zem, treba hornými končatinami chrániť najmä oblasť hlavy a krku. Priamemu očnému kontaktu sa treba vyhnúť.

V roku 2021 napadol medveď na Slovensku až sedem ľudí. Najčastejšie boli útoky v žilinskom kraji: v obciach Kláštor pod Znievom, Šútovo, Liptovská Lúžna a v žilinskej mestskej časti Brodno.


Súvisiaci článok
Medveď napadol dvoch ľudí na turistickom chodníku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť