Štvrtok 19. 09. 2024 20:20:10 | Meniny má Konštantín

V Žiline už nájdete osemdesiatpäť kontajnerov na jedlý olej (FOTOGALÉRIA)

Do kontajnerov na triedenie oleja patria všetky jedlé tuky a oleje. Ako klasický repkový, slnečnicový alebo olivový, ktorý má v kuchyni každý, taktiež napríklad sójový, palmový, ľanový, sezamový – skrátka akýkoľvek jedlý olej. Foto: Facebook / Žilina – Solinky / Jozef Hošták

Juliana Krčulová|10. máj 2022|12:35:44


Súvisiaci článok
100 stavieb Žiliny: Budova Kráľovského okresného súdu v Žiline (FOTOGALÉRIA + ROZHOVOR)
Čítajte viac >

Informovala o tom internetová stránka Triedimolej.sk na sociálnej sieti Facebook. „V Meste Žilina môžete od dnes nájsť 85 kontajnerov na jedlý olej. Viete, kde sú kontajnery umiestnené?“ napísala komunita vo svojom príspevku.

280304341_315129057441419_9159619384370185315_n.jpg Foto: Triedimolej.sk

Viac informácií, ako aj presné polohy zberných nádob, nájdete na tomto odkaze.

Čo triediť?

„Do kontajnerov na triedenie oleja patria všetky jedlé tuky a oleje. Ako klasický repkový, slnečnicový alebo olivový, ktorý má v kuchyni každý, taktiež napríklad sójový, palmový, ľanový, sezamový – skrátka akýkoľvek jedlý olej. Rovnako tak môžete triediť aj tuky ako maslo, masť, margaríny, stužené rastlinné tuky na vyprážanie. To všetko môžete v PET fľaši vhodiť do nášho kontajnera. Do týchto kontajnerov však rozhodne nepatria technické alebo motorové oleje,“ varuje internetová stránka Triedimolej.sk

Čo sa deje s vytriedeným olejom?

Aj na túto otázku má komunita Triedimolej.sk odpoveď: „Vytriedený olej u nás vo výrobe prechádza niekoľkostupňovým procesom, pri ktorom je vyčistený od zvyškov potravín, prepálených čiastočiek alebo prebytkovej vody. Takto vyčistený olej putuje na ďalšie spracovanie v priemysle, predovšetkým v petrochemickom. Vznikajú z neho biopalivá druhej generácie. Takže pre vaše hranolky aj pre vaše auto poslúži jeden olej,“ informovali.

Snímka.JPG Foto: Triedimolej.sk

So svojou dnešnou skúsenosťou s kontajnerom na jedlý olej na žilinskom sídlisku Solinky sa podelil aj obyvateľ Jozef. „Konečne kontajner na olej na Gaštanovej,“ napísal.

Jozef Hošták 2.jpg Foto: Facebook / Žilina – Solinky / Jozef Hošták


Súvisiaci článok
Obyvatelia Višňového, pozor! Zamykajte si brány a nenechávajte otvorené dvere, v obci vystrája výtržník (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť