Streda 24. 04. 2024 15:49:41 | Meniny má Juraj

5 tipov na to, ako môžete zistiť, či s vami niekto manipuluje

Manipulácia je toxická. Ide o ovládanie druhej osoby pomocou psychologických trikov, ktoré sú často prehliadané alebo len ťažko odhaliteľné. Manipulátor sa snaží vnútiť druhému človeku svoje myšlienky, názory a postoje. Ten, kto je manipulovaný, si svoje správanie často ani neuvedomuje. ILUSTRAČNÉ FOTO: pixabay.com

Michal Filek|12. máj 2022|08:31:17


Súvisiaci článok
Poloha v akej spíte odhalí TOTO o vašej osobnosti
Čítajte viac >

Ak na sebe spozorujete týchto 5 spôsobov správania, majte sa na pozore. Znamenajú, že s vami niekto manipuluje.

Občas sa cítite vinní za to, čo robíte

Keď vami človek manipuluje, dokáže vo vás vyvolať pocity viny a nedostatočnosti. Tieto pocity prídu vždy vtedy, keď urobíte niečo, na čo ste nedostali povolenie. Pritom si neuvedomujete, že máte slobodnú vôľu a môžete si robiť čo chcete. Ste zmanipulovaní tak, aby to vo vás vyvolalo len tie najhoršie pocity a aby ste nabudúce poslúchli daného človeka.

Pociťujete úzkosť a stres

Manipulácia je mnohokrát sprevádzaná pocitmi úzkosti a stresu. Ak ste manipulovaní už dlhšie, vôbec si nemusíte pamätať, kedy ste sa naposledy zasmiali, či niekoho iného rozosmiali. Namiesto toho cítite, že žijete v permanentnom strese, bojíte sa, aby ste neurobili niečo zle, nevenujete sa svojim koníčkom a váš zdravotný stav sa stále zhoršuje.

Často sa ospravedlňujete aj za to, za čo nemôžete

Veci sú často otáčané proti vám. Keď vami niekto manipuluje, môžete sa prichytiť pri tom, ako sa ospravedlňujete aj za to, čo ste neurobili alebo čo nie je vaša vina. Pokiaľ by ste neboli zmanipulovaný človek, mali by ste si byť vedomí toho, čo ste urobili a čo nie. Keď vám toto triezve uvažovanie chýba, je s vami niečo zle.

Na všetko hovoríte „áno“

Nedokážete povedať „nie“ a nebude to len tým, že sa snažíte byť slušným človekom. Ak vami niekto manipuluje, pristúpite na všetko, čo od vás daný človek chce. Prekvapivé je, že to urobíte aj napriek tomu, že po tom vôbec nemusíte túžiť a máte na práci iné činnosti, ktoré kvôli tomu musíte odložiť a odsunúť na vedľajšiu koľaj.

Snažíte by sa byť v očiach ľudí čo najlepším človekom

Váš cieľ je byť čo najlepším človekom, pretože túžite, aby vás okolie považovalo za dokonalú osobu. Prahnete po pochvale od ostatných a keď sa tak nestane (alebo sa nenaplnia očakávania), pociťujete sklamanie, pocity zlyhania a najmä vinu, ktorú sme spomínali vyššie.


Súvisiaci článok
TOTO o vás prezrádza vaša farba očí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť