Utorok 26. 03. 2024 13:46:38 | Meniny má Emanuel

Folklórny festival Východná 2022 sa bude konať pod záštitou prezidentky a UNESCO

Folklórny festival Východná (FFV) sa v tomto roku bude konať pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej a Slovenskej komisie pre UNESCO. Lákadlom 67. ročníka sú nielen víťazi celoštátnych súťaží, celovečerné programy a profesionálny súbor z Budapešti, ale aj prezentácia gajdošskej tradície a vzdelávacie programy pre deti a dospelých. TASR o tom vo štvrtok informovala vedúca oddelenia komunikácie Národného osvetového centra (NOC) Alexandra Žilavá. FOTO: prezident.sk

TASR|5. máj 2022|19:53:09


Súvisiaci článok
Bábkové divadlo Žilina uvedie premiéru inscenácie Snehulienka a sedem trpaslíkov
Čítajte viac >

"Už vo štvrtok (30. 6.) večer si diváci vychutnajú premietanie najstaršieho slovenského filmu Jánošík so živým hudobným sprievodom Štátneho komorného orchestra. V piatok (1. 7.) vystúpi Maďarský štátny ľudový súbor MÁNE z Budapešti s predstavením Oživené Podkarpatsko, ktoré prezentuje tanečno-hudobnú tradíciu národov žijúcich na tomto území," priblížila Žilavá s tým, že vývoj slovenskej tanečnej tradície predstaví autorský program Letokruhy tanca.

Večerné štvrtkové, piatkové a sobotňajšie (2. 7.) programy na Veľkej scéne uvedú originálne autorské celovečerné tanečno-divadelné predstavenia z celoštátnej súťaže choreografií Jazykom tanca 2021. Na Malej scéne sa predvedú rodiny folkloristov i vývoj tradičného odevu a sviatky a roboty v roku na Liptove v interpretácii regionálnych folklórnych skupín. "Osobitosťou 67. ročníka FFV je prezentácia najúspešnejších detských folklórnych súborov, speváckych skupín i detských ľudových hudieb a speváčikov, postupujúcich z krajských kôl celoštátnych súťaží," dodala Žilavá.

malá2.jpg FOTO: Facebook / Folklórny festival Východná

V spolupráci s Ústredím ľudovej umeleckej výroby vznikla škola remesiel, jarmok tradičných remesiel i séria virtuálnych výstav a filmových dokumentov o remeselných postupoch. Budú ich vysielať on-line počas festivalu. Žilavá prezradila, že neskoro večer sa na Tancovisku budú konať školy tanca a spevu. Diváci sa priučia rôznym typom tanca a osvoja si piesne z rôznych oblastí pod vedením lektorov.

Nedeľný (3. 7.) program uzatvára hudobné predstavenie v evanjelickom kostole, slávnostný sprievod obcou Východná a záverečný galaprogram festivalu na Veľkej scéne.

malá 1.jpg FOTO: Facebook / Folklórny festival Východná


Súvisiaci článok
Ukrajinské vlajky pod Strečnom osadia znova. Nové sa už tlačia!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť