Nedeľa 28. 04. 2024 18:54:27 | Meniny má Jarmila

Ukrajinskú vlajku na bilbordy umiestnil majiteľ reklamky. Poškodili ich na celom Slovensku. Besarab: „Vandal nemá v poriadku psychiku“

Ukrajinské vlajky na bilbordoch pod Strečnom symbolom, ktorý oslavuje páchanie ruskej genocídy na Ukrajine, popísali zatiaľ neznámi páchatelia, nielen pod Strečnom, ale aj v Banskej Bystrici a inde. Vizuál tam umiestnil majiteľ reklamnej spoločnosti Alton Juraj Málik, aby vyjadril podporu Ukrajine. Už druhýkrát však boli zničené. FOTO: Juliana Krčulová

Michal Filek|4. máj 2022|13:00:20


Súvisiaci článok
Ohavné! Na ukrajinské vlajky pod Strečnom niekto nastriekal symbol ruskej agresie
Čítajte viac >

O ohavnom čine sme vás v SP 21 informovali pre niekoľkými minútami. Snažili sme sa získať pre vás podrobnosti.

Na podporu Ukrajine

Reklamné plochy pod Starým hradom vlastní reklamná spoločnosť Alton. Obchodný riaditeľ Ladislav Kotrč nám to potvrdil a dodal, že o incidente už vie.

„Nie sú to len vlajky, ale je tam aj citát Václava Havla o tom, že pravda a láska zvíťazí nad zlom a nenávisťou. Umiestnili sme ich tam na prianie majiteľa našej spoločnosti Juraja Málika na viacerých miestach po celom Slovensku, na podporu Ukrajiny. Je ich asi 50. Najskôr v Banskej Bystrici, a potom prakticky všade nám ich popísali týmto symbolom Z. Najskôr sme to ešte opravili, ale stalo sa to opakovanie. Robili sme to za vlastné peniaze, na vlastné náklady. Dnes ráno mi lepič hlásil, že boli opäť popísané. Čo na to povedať? Odzrkadľuje to správanie ľudí...“ povedal pre SP 21 Kotrč.

Spoločnosť Alton kontaktovala aj polícia. Iný ľudia totiž podali podnet a policajti to chceli riešiť. „Čo s tým spravíme, keď nám to nejaký vandali takto poškodili? Nemáme to ani poistené,“ dodal Ladislav Kotrč.

Polícia nám zatiaľ stanovisko nestihla poslať. Keď tak urobí, článok budeme aktualizovať o jej vyjadrenie.

Psychicky narušení

Na názor sme sa však spýtali Ukrajinky žijúce v Žiline a zakladateľky Ukrajinského domu Olesye Besarab.

„Začalo to v Nitre, kde bol symbol Z načmáraný po celom meste. Premávali sa tam Noční vlci. Tu u nás sa to doteraz nedialo,“ začala rozprávanie Ukrajinka.

Ocenila iniciatívu agentúry, ktorá sa takto rozhodla podporiť jej vlasť. Zničenie bilbordov odsúdila.

„Je smutné, ak má človek energiu a peniaze na farbu a namiesto toho, aby išiel niečo opraviť vo svojej obci, či dome, tak ničí cudzí majetok. Či už sú to ukrajinské vlajky, alebo by to bola iná reklama, nevyzerá to, že by mal ten človek v poriadku psychiku. Takéto prejavy treba riešiť, ale otázka je, ako. Tí vandali totiž vôbec nepremýšľajú, čo tam sprejujú. Zrejme si prečítali na internete konšpiračné teórie a nejako sa im zapáčil symbol Z. Teraz žijú medzi nami a šíria ho. Chvalabohu, že u nás nie sú rozšírené strelné zbrane, ako v iných krajinách, lebo bohvie, čo by sa stalo,“ myslí si Olesya Besarab.


Súvisiaci článok
Duel SP 21 Nikonov vs. Besarab: Naozaj si Rusi želajú skazu bratského národa?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť