Streda 24. 04. 2024 06:46:25 | Meniny má Juraj

Janckulík: Prišli sme o tri okresné súdy, čo je absolútne zlyhanie vedenia župy pre náš kraj čokoľvek vydobyť

Podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík kritizuje novú súdnu mapu. Náš kraj totiž prišiel o trojicu okresných súdov. Aj keď krajský súd nakoniec v Žiline zostáva, Janckulík to považuje za neúspech a zlyhanie župy. FOTO: Facebook Igor Janckulík

Michal Filek|29. apríl 2022|09:41:33

„Teší ma, že v rámci schválenej reformy súdnictva, sa nám podarilo vybojovať zachovanie Krajského súdu v Žiline. Na druhej strane som veľmi sklamaný, že Žilinský kraj prišiel o tri súdy. Súčasné vedenie Žilinskej župy prezentuje udržanie súdu v Žiline ako svoj úspech, no v skutočnosti tým prekrýva absolútne zlyhanie v schopnosti dokázať pre náš kraj čokoľvek vydobyť,“ napísal na sociálnej sieti Janckulík.

Podľa jeho slov si za uplynulé mesiace nikto z vrcholných predstaviteľov župy nedokázal nájsť čas ani len na vypočutie si argumentov, prečo by bolo vhodné súdy zachovať v doterajšej podobe. I keď totiž krajský súd obhájil svoju pozíciu, z troch okresných súdov v Dolnom Kubíne, Čadci a Ružomberku sa stanú od budúceho roka len pracoviská.

„Ich opodstatnenosť v regióne nedokázal nikto z kompetentných na vláde obhájiť. Krajský súd v Žiline sa podarilo zachrániť aj vďaka iniciatíve poslaneckého zboru ŽSK. Dvakrát sme navrhli a takmer všetci poslanci aj podporili uznesenia za zachovanie súdov. Pred záverečným rokovaním parlamentu o súdnej mape sme zorganizovali pred krajským súdom protestné zhromaždenie. Pomohlo. No o tri súdy v kraji sme prišli. Vláda týmto krokom znova potvrdila, že sa regióny nesnaží spájať, naopak, rozdeľuje ich. Pokračuje rovnako ako pri reforme zdravotníctva, pri ktorej sa začal napríklad boj medzi nemocnicami v Trstenej a Dolnom Kubíne. Nerozumiem, prečo sa veci, ktoré fungujú a majú opodstatnenie, menia. Vždy som bol za zachovanie oboch nemocníc a súdov v regiónoch na rovnakej úrovni. Či budú súdne rozhodnutia rýchlejšie a kvalitnejšie a aký to bude mať prínos, je veľmi otázne,“ myslí si Igor Janckulík.

Stanovisko vedenia župy zisťujeme a hneď, ako ho budeme mať k dispozícii, budeme čitateľov informovať.


Súvisiaci článok
Je rozhodnuté: Krajský súd v Žiline zostáva, bude mať však oveľa menej agendy!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť