Štvrtok 18. 04. 2024 04:25:15 | Meniny má Valér

Nové parkovacie miesta, alebo zeleň? Obyvatelia sa nevedia dohodnúť

„Nestačí 13 miest pre autá z ôsmich vchodov,“ hovorí Ján z Martina. Na nedostatok parkovacích miest vo vnútrobloku obytného domu v širšom centre Martina upozorňujú jeho obyvatelia, ktorí majú autá. Tí, ktorí autá nemajú, zasa parkovacie miesta vo dvore nechcú. Ide o blok na uliciach Komenského, Červenej armády a Nálepkova. FOTO: Redakcia SP21, Turiec a.s.

D U|28. apríl 2022|17:36:08

Počet áut z roka na rok rastie, parkovacie miesta pribúdajú iba sporadicky. So zlou situáciou bojujú aj vlastníci áut v širšom centre. „Tu je 13 miest na parkovanie, ale áut možno aj viac ako 40. Cez deň je to ešte ako tak, keď sú ľudia v práci, ale popoludní už nezaparkujete,“ hovorí Pavol, ktorý býva na Komenského ulici.

V tejto časti mesta stojí obchodný dom. Prvý rad na jeho parkovisku bol v minulosti počas nočných hodín vyhradený práve pre obyvateľov spomínanej ulice. Parkovisko od obytného domu delí iba cesta. Potom ale tabuľa, ktorá parkovanie v noci povoľovala, zmizla. „My tam aj tak stále parkujeme, lebo inú možnosť nemáme, jednoducho nie je kde. Stáva sa často, hlavne podvečer, že nie je miesto ani na tom parkovisku, alebo ho dlho hľadáme, krúžime, kým niekto nakúpi a odíde,“ vysvetľuje Michal.

Obyvatelia sa sťažujú na nedostatok parkovacích miest_.jpg Obyvatelia sa sťažujú na nedostatok parkovacích miest.

Parkovisko je zatiaľ voľne prístupné. Obyvatelia sa ale obávajú, že sa situácia môže zo dňa na deň zmeniť. „Čo ak si naň dajú napríklad rampy. Lebo teraz nám to parkovanie na svojom parkovisku tolerujú, čo sme veľmi radi. Ale keď to zatrhnú, neviem. To by sme boli v keli, kde by sme parkovali autá. Tu jednoducho nie je miesto na parkovanie pre všetkých,“ premýšľa Petra. Aj ona je za vybudovanie nových miest.

Podobný problém mali aj obyvatelia druhej strany vnútrobloku, od ulice Tomášikova. Časť zelene napokon obetovali. „Obidva vnútrobloky tvoria akoby spojený celok. V bloku z Tomášikovej ulice boli parkovacie plochy dobudované v roku 2018 (cca16 miest). V oblasti prechodu medzi blokmi v roku 2010 bolo vybudovaných približne 15 miest,“ hovorí Katarína Thomková, z Turiec a.s.

Na druhej strane vnútrobloku časť zelene obetovali.jpg Na druhej strane vnútrobloku časť zelene obetovali.

Parkovacie miesta ale stále nepostačovali a tak radnica vybudovala ďalšie. „Koncom roka 2021 bol rozšírený chodník z vonkajšej strany, po celej dĺžke blokov - ul.Nálepkova - vybavený nájazdovými obrubníkmi, umožňujúci parkovanie na chodníku. Keďže toto bude regulovať dopravné značenie, zákaz parkovania na chodníku vstupujúci do platnosti v septembri 2023 sa týchto miest nedotkne,“ vysvetľuje Thomková.

A hoci v tejto lokalite pribudlo okolo 40 nových parkovacích miest, v priebehu desiatich rokov, stále ich nie je dosť. Z roka na rok stúpa aj počet áut a bežne už rodina vlastní dve aj tri.

Parkovacia plocha mimo bloku.jpg Parkovacia plocha mimo bloku.

Spoločnosť, ktorá parkovanie v Martine zastrešuje, však budovanie nových parkovacích miest nevylučuje. „Objektívne možno poznamenať, že vo vnútrobloku od ulice Červenej armády je miest menej, prevláda tu mestská zeleň. Pokiaľ majú obyvatelia záujem o rozšírenie možností parkovania a kapacity na Nálepkovej ulici pre nich nie sú dostačujúce, ideálne by bolo osloviť poslanca za svoju mestskú časť a začať dialóg,“ hovorí Katarína Thomková.

Koľko ľudí, toľko chutí a každému vyhovuje niečo iné. Obyvatelia, ktorí autá nevlastnia, preferujú zeleň a s budovaním nových parkovacích miest nesúhlasia. „Myslím si, že ich tu je dosť a parkovať predsa môžu aj pred Lidlom. Nemôžeme všetko zastavať a zničiť si trávnaté plochy,“ hovorí Anna.

Možnosť budovania parkovacích miest v tomto bloku je teda stále otvorená a je iba na jej obyvateľoch, či spoločnú reč nájdu.

Parkovisko vo vnútrobloku je väčšinou plné_.jpg Parkovisko vo vnútrobloku je väčšinou plné.

Prechod medzi vnutroblokmi.jpg Prechod medzi vnútroblokmi.

Zaparkovať podvečer vo vnútrobloku je nemožné_.jpg Zaparkovať podvečer vo vnútrobloku je nemožné.

Parkovacie plochy mimo vnutrobloku.jpg Parkovacie plochy mimo vnútrobloku.


Súvisiaci článok
Autobusová stanica v Martine potrebuje rekonštrukciu. Upozornil na to statik
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť