Streda 01. 05. 2024 23:08:37

Autobusová stanica v Martine potrebuje rekonštrukciu. Upozornil na to statik

Ošarpané lavičky, hrdzavá konštrukcia, naklonené zábradlia, či obité obrubníky. Taká je už roky autobusová stanica v Martine. Zmena by mohla prísť už čoskoro. Martinské autobusové nástupište čaká veľká premena. Jeho stav už iba čiastkové opravy nedovoľuje. FOTO:

D U|18. apríl 2022|17:25:31

„Každý deň tu vystupujem ráno, idem do práce a poobede zasa nastupujem. Som z Podhradia a pracujem tu, kúsok od stanice,“ hovorí Judita a dodáva: „Toto nástupište veru vyzerá strašne, ale keby ho namaľovali, zasklili tie diery hore, opravili lavičky, tak by to bolo celkom dobré.“

Nevľúdny vzhľad nástupišťa pretrváva už celé roky. Stavba je v prevádzke od roku 1975 a presne tak aj vyzerá. S moderným nástupišťom 21. storočia nemá nič spoločné. Podľa statika je na kompletnú rekonštrukciu najvyšší čas. Stav autobusovej stanice totiž posúdil ako nevyhovujúci a jej ďalšie dlhodobé užívanie v neodporúča.

„Statik vyhodnotil lokálne nevyhovujúci stav konštrukcie, ktorý bol potvrdený realizáciou sondy do neprístupných kotvení stĺpov do základov obnažením miest, to znamená, že užívanie konštrukcie počas nasledujúcich desaťročí nie je možné dlhodobo bezpečne prevádzkovať,“ hovorí Katarína Thomková z Turiec a.s., ktorá má parkovanie v Martine pod palcom.

IMG-8898.jpg

Hoci má nástupište už 47 rokov, celý čas mesto do konštrukcie stanice väčšiu sumu neinvestovalo. Vždy to boli iba drobné položky. „Investície do nej boli počas jej existencie najčastejšie vo forme nákladov na bežné opravy, údržbu, verejné osvetlenie a podobne,“ vysvetľuje Thomková.

Mestská akciovka Turiec a.s. dostala autobusovú stanicu do prenájmu pred dvomi rokmi. „Autobusová stanica bola z poverenia mesta zmluvou daná do prenájmu spoločnosti Turiec a.s. v júni 2020, a teda Turiec a.s. plní záväzky z tejto zmluvy plynúce,“ uvádza Thomková. Konštrukciu stavby dali preveriť a teraz plánujú jej rekonštrukciu. Na mieste nevľúdnej železnej konštrukcie by mala vyrásť moderná stavba.

„Spoločnosť Turiec a.s., po dohode s vedením mesta, plánuje do konca apríla vyhlásenie kombinovanej architektonicko-urbanistickej súťaže na návrh riešenia stanice, ktorý bude počítať s vybudovaním zázemia pre vodičov a cestujúcich, sociálnych zariadení a podobne. Je potrebné, aby stanica reflektovala potreby cestujúcich aj vodičov v 21.storočí,“ objasňuje Thomková.

IMG-8900 dobrá.jpg

Koľko bude rekonštrukcia stáť a z akých zdrojov ju bude radnica financovať, zatiaľ jasné nie je. „Zo súťaže návrhov vzíde víťaz, ktorý vyhotoví projektovú dokumentáciu až po stavebné povolenie. Bude nasledovať verejná súťaž na zhotoviteľa. Otázka financovania rekonštrukcie, alebo novovybodovania objektu je v rukách poslancov, ktorí o ňom budú rozhodovať v zastupiteľstve,“ uzatvára Katarína Thomková z Turiec a.s. V najbližších týždňoch plánujú vyhlásiť architektonicko-urbanistickú súťaž.

IMG-8903.jpg

IMG-8904.jpg

IMG-8907.jpg


Súvisiaci článok
MHD v Martine: Spoje meškajú, autobusy sú hlučné, cestovné poriadky neprehľadné...
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť