Piatok 17. 05. 2024 00:24:44 | Meniny má Gizela, Aneta

MHD v Martine: Spoje meškajú, autobusy sú hlučné, cestovné poriadky neprehľadné...

Nová autobusová doprava v Martine od svojho spustenia čelí sťažnostiam cestujúcich. Dopravný podnik mesta Martin (DPMM) od začiatku roka vozí Martinčanov v nových ekologických autobusoch. Doprava v meste prešla celkovou zmenou a mala by byť pohodlnejšia a efektívnejšia. Cestujúci ale tvrdia opak. FOTO: Redakcia SP21. Autobusová zastávka vo Vrútkach.

D U|2. marec 2022|20:44:11

Martinská MHD je v prevádzke tretí mesiac. Cestujúci sú nespokojní. Hneď od začiatku roka bojovali s novým cestovným poriadkom. „Je to úplne neprehľadné, vôbec sa v tom nevyznám,“ hovorí dôchodca. Tento problém vyriešili dodatočne dotlačené informačné tabule, čo situáciu mierne zlepšilo, no nevyriešilo úplne. Dopravný podnik sľubuje ďalšie kroky na zvýšenie prehľadnosti. „Distribuovali sme novú mapu schémy liniek. Na túto chceme nadviazať či už graficky, alebo obsahovo, a máme už pripravené grafické a realizačné vizuály nie len vylepovaných cestovných poriadkov, ale aj informačných označníkov na každú jednu zastávku, aby boli zrozumiteľné a prehľadné,“ hovorí Ján Slamka, konateľ DPMM.

Autobusová zastávka Vrútky.jpg

Narastá nespokojnosť so zastávkou vo Vrútkach. Tú síce premiestnili bližšie k železničnej stanici, čo by malo prestup uľahčiť, jej stav je ale nevyhovujúci. „Pozrite sa, ako vyzerajú moje topánky, čo som prešla tých pár krokov, je tu blato, zastávka je malá, nástupište bolo lepšie,“ hovorí cestujúca, ktorá na konečnej vo Vrútkach nastupuje a vystupuje denne.

IMG-7121.jpg

Tabule, ktoré by cestujúcich k novej zastávke priviedli, chýbajú. Odtiaľto vyrážajú autobusy do všetkých mestských častí. Nedávno zastávku rozobrali a už pár dní je teda priestor úplne bez zastrešenia. Zastávku totiž plánujú posunúť ďalej od hrany cesty, ktorá tu ale vlastne ani nie je. Kopia sa aj sťažnosti na meškanie spojov. „Nestihnem prestúpiť a budem dlho čakať na ďalší spoj, no neviem, mali by to lepšie nastaviť,“ hovorí cestujúca.

IMG-7123.jpg

Vedenie Dopravného podniku problémy eviduje a opakujúce sa meškania spojov pripisuje práve presunutej zastávke vo Vrútkach. „Okolo 75 percent meškaní spôsobuje zastávka pri železničnej stanici vo Vrútkach. Vybudovanie novej zastávky to vyrieši, ale potrebujeme na to vhodné počasie. Všetko máme pripravené. Toto všetko sme riešili a riešime v našej vlastnej réžii na základe prenájmu od ŽSR. Rokujeme s nimi aj o susednom priestore, aby sme služby v danom priestore vedeli zlepšovať,“ vysvetľuje Slamka.

IMG-7124.jpg

Martinčania upozorňujú aj na hlučnosť nových autobusov. Okolo nej rozprúdili debatu aj na sociálnej sieti. „Som veľmi rád, že máme krásne zelené a hlavne ekologické autobusy. Ale bývam na prvom poschodí a pár metrov od mojich okien je zastávka MHD. Ako tie autobusy majú v sebe normálny spaľovací motor, alebo turbínu z prúdového lietadla,“ napísal Tibor. „Skôr by som povedal, že sú to tanky,“ dodal Vladimír. „Veru, neviem, z čoho majú tie motory, ale ani staré karosy tak nehučali,“ napísal Jan. Vedenie DPMM ale vylučuje, že by nové autobusy boli nadmerne hlučné. „Všetky vozidlá, ktoré vypravujeme, sú homologované podľa smerníc ES a predpisov EHK a tým pádom sú vyhovujúce pre nasadenie do cestnej premávky,“ vysvetľuje Slamka.

IMG-7125.jpg

Situáciu okolo novej MHD od jej spustenia pozorne sledujú aj aktivisti z občianskeho združenia Reštart Martina. Iniciovali stretnutie s vedením DPMM. „Stretnutie trvalo vyše tri hodiny a postupne sme si na ňom prešli rôzne možnosti zefektívnenia aktuálnych liniek, zlepšenia informovanosti občanov a celkového skvalitnenia služieb nového martinského autobusového dopravcu,“ uviedol Milan Ftorek.

IMG-7126.jpg

Dopravnému podniku mesta Martin obyvatelia vyčítajú, že dopravu spustil bez podrobnej prípravy a rieši veci až teraz, počas prevádzky, čo výrazne znižuje kvalitu cestovania v meste.

IMG-7127.jpg

IMG-7271.jpg

IMG-7272.jpg

Prístrešok vo Vrútkach pár dní vôbec nebude.jpg Prístrešok vo Vrútkach pár dní vôbec nebude.


Súvisiaci článok
Cestujúci MHD o zastávke vo Vrútkach: Sme ako v únikovej hre bez indícií
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť