Streda 01. 05. 2024 15:16:16

V mestskom múzeu v Liptovskom Mikuláši otvorili zrekonštruovanú expozíciu Janka Kráľa

V Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši otvorili v nedeľu zrekonštruovanú expozíciu pri príležitosti 200. výročia narodenia tohto slovenského romantického básnika. Výročie pripomenula aj exteriérová výstava a projekcia historického dokumentu z dielne Matice slovenskej. FOTO: Múzeum Janka Kráľa

TASR|25. apríl 2022|08:29:42

Podľa múzejnej pedagogičky Kataríny Verešovej vznikla prvá literárno-historická expozícia venovaná Jankovi Kráľovi v roku 1972. "Preto sme sa rozhodli ju reinštalovať a novým, modernejším spôsobom sprístupniť návštevníkovi," vysvetlila.

Pripomenula, že múzeum opatruje nábytok rodiny Kráľovcov. "Sme jediným múzeom, ktoré má akúkoľvek hmotnú pozostalosť po Jankovi Kráľovi," skonštatovala Verešová s tým, že cesta k nej bola pomerne dlhá. Dobový nábytok zaistil ešte prvý riaditeľ múzea, ktorý mal túto úlohu v menovacom dekréte a zariadil jeho prevoz z Rumunska, kde žila básnikova vnučka Mária.

Múzeum predstavilo počas otvorenia expozície osobnosť básnika – búrliváka a zaznela najznámejšia báseň Zakliata panna vo Váhu a divný Janko, ktorá je autoportrétom jeho života. "Nepokojná duša ho od mladosti hnala svetom sem a tam. Veril, že svet je miesto, kde česť a cnosť dosiahnu zaslúženej odmeny a jeho osudom je odkliať spiaci slovenský národ. Básňou i zbraňou sa vzbúril proti zlu a neprávosti," dodala Verešová.


Súvisiaci článok
Na Budatínskom papieráku sa zídu slovenskí a českí modelári
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť