Nedeľa 28. 04. 2024 17:20:58 | Meniny má Jarmila

Peter Čaplický našiel námet na svoju rozprávkovú knižku až v ďalekej Číne (FOTO + VIDEO)

V rozhovore nám Žilinčan Peter Čaplický priblížil svoju fotografickú a autorskú tvorbu, porozprával nám zážitky z komponovania niekoľkých publikácií a rovnako našej redakcii prezradil, že januárová výstava v Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline, na ktorej vystavoval spoločne so svojou dcérou Katarínou, nebude ich poslednou. Foto a video: Juliana Krčulová, Facebook / Janka Mimrová, Krajské kultúrne stredisko v Žiline

Juliana Krčulová|21. apríl 2022|17:36:05

„Všetko moje literárne pôsobenie začalo, keď som začal vo veľkom cestovať po zahraničí. Pretože som horolezec, väčšinu svojho času som strávil v horách, ale najviac ma donútil k písaniu môj pobyt v Číne. Vtedy som sa oboznámil s čínskou literatúrou a históriou, a vtedy na mňa zapôsobili ich staré príbehy. Keď som sa vrátil domov, tak mi skrsla v hlave myšlienka, že napíšem pre deti rozprávkovú knižku, ktorá by im trošku priblížila myšlienkový svet detí v Číne,“ povedal na úvod nášho rozhovoru Žilinčan Peter Čaplický a dodal, že nikdy nepredpokladal, že čínske rozprávky sú nakoniec veľmi smutné a s tými našimi majú spoločné len veľmi málo.

FB Janka Mimrová 5.jpg

„Čínske rozprávky končia vždy veľmi smutne. Pri písaní knihy Príbehy z čajových lístkov, sme mali veľmi peknú akciu, že sme chodievali tie rozprávky čítať do základných škôl. Vždy to prebiehalo tak, že sme prečítali jednu rozprávku, druhú rozprávku a následne deti plakali, učiteľky plakali, tá čo čítala knihu plakala, všetci tam nariekali, tak som si hovoril, či je to vôbec vhodné také niečo u nás publikovať, ale potom sme sa rozhodli, že je to dobrý nápad a naša kniha bude určitým obohatením. Spestrili sme našu prvotinu tým, že sme navštívili ľudovú školu umenia v Žiline, a čítali sme deťom opäť naše rozprávky, ktorými sa aj inšpirovali a kreslili k tomu ilustrácie. Takže v konečnom dôsledku sme knihu nedoplnili profesionálnymi ilustráciami, ale týmito detskými kresbami. Takto vznikla prvá knižôčka,“ opísal tvorbu svojej prvotiny žilinský fotograf, horolezec a úspešný autor niekoľkých cestopisných publikácií.

FB Janka Mimrová 4.jpg

Kniha V objatí stepi, ktorej autormi sú známa sinologička Marina Čarnogurská a Žilinčan Peter Čaplický, vznikla na začiatku pandémie, preto jej nebola venovaná primeraná pozornosť. „Tým, že sa knižka narodila na začiatku covidového obdobia, tak sme nemali ani čas robiť nejaké prezentácie alebo úvodné slová, aby sa knižka dostala do povedomia verejnosti. Teraz, keď covid trošku ustúpil, tak máme šancu ju predstaviť žilinským čitateľom v spolupráci s Krajskou knižnicou v Žiline, kde budeme mať besedu o tejto knihe, na ktorej sa zúčastní aj pani Čarnogurská a chceli by sme na besede ukázať nielen knihu, ale bude tam aj vernisáž výstavy, ktorá bude trvať do konca mája. Rád by som preto pozval všetkých čitateľov, pokiaľ majú voľný čas, nech prídu v stredu 11. mája 2022 o 16:30 hodine do Krajskej knižnice v Žiline, kde bude beseda hlavne s hviezdou, pani Čarnogurskou, a s mojimi obrázkami,“ informoval Čaplický o nadchádzajúcej výstave ku knižnej publikácii V objatí stepi.

Krajské kultúrne stredisko v Žiline 2.jpg Na fotografii vľavo Katarína Čaplická so svojím otcom Petrom Čaplickým na spoločnej výstave v Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline

O spoločnej výstave otca s dcérou, ktorá prebiehala v januári v Krajskom kultúrnom stredisku v Žiline pod názvom Obrazový svet Petra a Amandy, nám úspešný žilinský fotograf, horolezec a autor niekoľkých cestopisných publikácií, Peter Čaplický, porozprával v našom rozhovore, pričom všetkých čitateľov pozval aj na ich nadchádzajúcu spoločnú výstavu, ktorá sa uskutoční na jeseň tohto roku.


Súvisiaci článok
Výtvarníčka Amanda Čils: Grafity a street art sú galériou v uliciach (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť