Ako uviedol, losos, tuniak, makrela a iné druhy mastnejších rýb sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú blahodarný vplyv na fungovanie nervových mozgových buniek, zlepšujú sústredenie a pamäť. Zmierňujú aj prejavy duševných chorôb ako napríklad depresie či pocitov úzkosti.
Vlašské orechy či slnečnicové semienka zas obsahujú vitamín E, ktorý chráni bunky pred pôsobením voľných radikálov a pomáha predchádzať demencii.
Ďalšou užitočnou potravinou je avokádo. Jeho konzumovanie má podľa odborníkov pre zdravie celkovo veľa pozitív. „Pre mozog je ale dôležité to, že avokádo kombinuje omega-3 mastné kyseliny, ale aj antioxidanty, čo má vplyv na tok krvi a na správne fungovanie mozgových buniek," ozrejmil úrad.
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com
Správnej funkcii mozgu pomáha aj tmavá čokoláda, ktorá vďaka obsahu flavonoidov zlepšuje kognitívne a pamäťové funkcie. „Pri jej konzumovaní sa uvoľňujú aj hormóny šťastia - endorfíny. V obchode siahnite po kvalitných druhoch čokolády, ktoré obsahujú viac ako 70 percent kakaa," dodal Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava.
Okrem týchto potravín sú podľa odborníkov pre mozog dôležité vitamíny A, B, C a K a takisto dostatok železa a zinku. „Mozog udržíme v kondícii nielen správnou stravou a výživou, ale aj tým, že ho budeme neustále precvičovať, a to v každom veku. Dôležité je, aby ste mu neustále dávali nové impulzy, nápady a podnety, ktorých riešenie vás bude stáť aspoň nejaké úsilie," doplnil úrad.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť