Pondelok 29. 04. 2024 09:50:28 | Meniny má Lea

Jozef Gabčík sa v Poluvsí narodil presne pred 110 rokmi

Rotmajster Jozef Gabčík (generálmajor in memoriam) sa narodil v Poluvsí, v okrese Žilina - 8. apríla 1912. Veliteľ skupiny operácie Anthropoid, spolu s rotmajstrom Janom Kubišom, vykonali rozhodnú úlohu: atentát na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Príklad odvahy, hrdinstva a vzor skutočného PROTINACISTICKÉHO odboja - Jozef Gabčik. Česť Vašej pamiatke! Napísal dnes na svojom webe Vojenský historický ústav. Zdroj: VHÚ Bratislava. FOTO: VHÚ Praha, VÚA Praha, VHÚ - VHA Bratislava

Michal Filek|8. apríl 2022|13:22:02

Dnes, 8. apríla 2022, si pripomíname 110. výročie narodenia genmjr. in memoriam Jozefa Gabčíka, veliteľa skupiny Anthropoid, ktorá vykonala atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora, SS-Obegruppenführera a generála polície Reinharda Heydricha. Táto vojenská akcia dodnes patrí k najznámejším činom protinacistického odboja počas druhej svetovej vojny. Informuje VHÚ.

Príbeh Jozefa Gabčíka

Jozef Gabčík sa narodil 8. apríla 1912 v Poluvsí, dnes časti Rajeckých Teplíc. Po ukončení obecnej školy v Rajeckých Tepliciach odišiel do Čiech, kde sa vyučil za zámočníka. Na výkon prezenčnej služby v čs. armáde nastúpil 1. októbra 1932 v pešom pluku 14 v Košiciach. Počas nej absolvoval poddôstojnícku školu v Prešove.

Pracoval v Žiline v továrni na výrobu bojových plynov kde sa po havárii nadýchal nebezpečných plynov. V roku 1939 utiekol do zahraničia a stal sa súčasťou francúzskej cudzineckej légie.

Po začatí 2. svetovej vojny, v súlade s dohodou medzi vládou Francúzskej republiky a predstaviteľmi čs. zahraničného odboja, J. Gabčíka prepustili z Cudzineckej légie. Po návrate do Francúzska bol 26. septembra1939 v Agde zaradený do čs. brannej moci a zaradený do 12. roty čs. pešieho pluku 1 ako zástupca veliteľa čaty. S účinnosťou od 1. januára 1940 bol povýšený na rotného. V júni 1940 sa zúčastnil bojov ako veliteľ guľometnej čaty.

V lete 1941 súhlasil so zaradením do výcviku pre zvláštne úlohy. Následne absolvoval rôzne špeciálne kurzy. Po ich absolvovaní sa ako jeden z prvých čs. vojakov dobrovoľne prihlásil na plnenie špeciálnych úloh na území okupovanej vlasti. V októbri 1941 sa stal veliteľom skupiny Anthropoid, ktorá mala vykonať atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora, SS-Obegruppenführera a generála polície Reinharda Heydricha. Dňa 29. decembra 1941 o 02.24 h v blízkosti obce Nehvizdy pri Prahe bola skupina Anthropoid vysadená.

Za pomoci českých vlastencov uskutočnili atentát na R. Heydricha dňa 27. mája 1942. Počas vlny masových represálií sa ukrývali na rôznych miestach. Posledným útočiskom sa pre nich stal Pravoslávny katedrálny chrám svätého Cyrila a Metoda v Resslovej ulici v Prahe, kde J. Gabčík v beznádejnej situácii 18. júna 1942 spáchal samovraždu.

Hrdina Jozef Gabčík bol za prejavené hrdinstvo niekoľkokrát posmrtne povýšený a vyznamenaný. V roku 2015 ho prezident Slovenskej republiky vymenoval do hodnosti brigádneho generála in memoriam a v roku 2017 do hodnosti generálmajora in memoriam.

Spracované podľa Vojenského historického ústavu Bratislava


Súvisiaci článok
Rajčan bol pri tom, keď Gabčíkovi odhalili pamätník na mieste, kde pred 80 rokmi zoskočil, aby zabil Heydricha
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť