Štvrtok 28. 03. 2024 15:14:55 | Meniny má Soňa

Matica slovenská usporiada vedeckú konferenciu Odkaz štúrovskej generácie

Matica slovenská (MS) usporiada v septembri vedeckú konferenciu Odkaz štúrovskej generácie. Podľa hovorkyne MS Veroniky Grznárovej má konferencia ambíciu priniesť nové trendy v pohľade na štúrovcov a bude vyvrcholením Roka odkazu štúrovcov 2022. FOTO: Facebook / Matica slovenská

TASR|8. apríl 2022|11:14:48

Vedecký tajomník MS Pavol Madura uviedol, že štúrovská generácia je bezkonkurenčne najvýznamnejšou generáciou v celých slovenských dejinách. "Štúrovci sa vo vrcholnej fáze národného obrodenia v polovici 19. storočia podieľali na princípe ľudovosti na kodifikovaní spisovnej slovenčiny, reprezentovali slovenskú romantickú literatúru známu ako Štúrova škola, umenie, kultúru, osvetu a vedu," priblížil.

Pripomenul, že v rámci demokratizačného procesu na prelome feudalizmu a kapitalizmu priniesli štúrovci dva dôležité kultúrnopolitické programy – Žiadosti slovenského národa v roku 1848 a Memorandum národa slovenského v roku 1861. "Zároveň sa zaslúžili o vznik MS v roku 1863," dodal Madura.

Vedecká konferencia sa uskutoční 8. a 9. septembra v Martine a odborná verejnosť sa môže prihlásiť do 15. mája 2022. "Z konferencie vydá MS recenzovaný zborník. Slovenskí historici, jazykovedci, filozofi, historici literatúry či práva budú prezentovať zabudnuté a menej známe postavy štúrovcov a udalosti štúrovského obdobia. Zhodnotia odkaz štúrovcov v troch storočiach pre súčasný globalizovaný svet s osobitným zreteľom na slovenské národné aktivity," uzavrela hovorkyňa MS.


Súvisiaci článok
Od narodenia štúrovského revolucionára Jána Rotaridesa uplynulo 200 rokov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť