Sobota 11. 05. 2024 19:33:25 | Meniny má Blažena

Liššáka odsúdili, no vlastníci na doplatky nárok nemajú. Kozánková: Je to podvod na občanoch!

Pred pár dňami, 21. marca sme vás informovali, že bývalému šéfovi spoločnosti Žilina Invest, Vladimírovi Liššákovi krajský súd potvrdil 10-ročný trest za mrežami natvrdo, plus náhradu škody. Bolo to v súvislosti s podvodným predajom pozemkov Železniciam SR, na ktorom sa mal niekto nabaliť. Liššák bol však priamym aktérom aj ďalšej pozemkovej aféry – výkupu pozemkov pod cestu popred závod Kia od súkromných vlastníkov. Tešili sa, že im peniaze doplatia. Vraj ich ale znova podviedli a oklamali. FOTO: Michal Filek. Na snímke Justína Kozánková.

Michal Filek|7. apríl 2022|11:20:09

Väčšina dostala, nie však všetci

Štát vlastníkom totiž uznesením vlády prisľúbil doplatiť výkupnú cenu na 350 Sk/m2. Vyčlenil na to aj peniaze. Mnohí z vlastníkov doplatky dostali. Všetci však nie a dodnes na to čakajú.

Sú to práve takí, ktorí v tom čase nemali ešte svoje vlastnícke práva prededené. Dnes už však majú všetko v poriadku. Alebo takí, ktorým pozemky vyvlastnili, často vraj aj bez ich vedomia.

Predchádzajúci šéf Žilina Investu im sľúbil, že keď Vladimír Liššák zaplatí škodu podľa rozhodnutia súdu, peniaze dostanú. Opak je však pravdou. Podľa najnovších zistení SP 21 sa zdá, že nemajú nárok. Cítia sa byť oklamaní a považujú to za podvod.

„Keď sa začal realizovať závod Kia, predávali sme pozemky pod cestu popred továreň. Vyplatili nám za ne 130 Sk/m2. Cena však bola 350 Sk/m2 a my sme si aj štrajkami vydobyli, že nám to mali doplatiť. Rozhodla o tom uznesením aj vláda, ktorá na to vyčlenila peniaze. Po dlhých mesiacoch a rokoch, keď sa zdalo, že peniaze akoby zmizli v Žilina Investe, kam ich previedlo Mesto Žilina, nakoniec väčšina ľudí doplatky dostala. Ale nie všetci. Tí, ktorí nemali ešte prededené svoje podiely, nedostali,“ hovorí Justína Kozánková z Tepličky nad Váhom, ktorá vlastníkov v spore zastupuje.

To prededenie však v tom čase nebolo až také jednoduché. Žiadateľov bolo veľmi veľa, nielen z Tepličky, ale aj z Nededze, Gbelian, a notári nestíhali. Trvalo to hodnú chvíľu.

závod.jpg Ide o pozemky pod cestou okolo Kie. FOTO: KMS

Dohoda bola, konateľ zomrel

„S predchádzajúcim šéfom ŽI Petrom Tulinským sme mali vlani dohodnuté, že keď Liššák vráti peniaze, tak sa to tým ľuďom doplatí. Už mali aj vypočítané, kto má koľko dostať. Dohromady je to asi 100-tisíc eur. Lenže Tulinský náhle zomrel, a s novým vedením dohoda neplatí,“ hovorí nasrdená Kozánková.

Spoločnosť Žilina Invest, s.r.o. bola založená mestom Žilina a obcami dotknutými výstavbou nového závodu (Teplička nad Váhom, Nededza, Gbeľany a Mojš), za účelom výkupu pozemkov a zriadením externej infraštruktúry pod závody KMS a Mobis Slovakia.

Starosta: Morálny nárok majú, či aj právny...

Vo Valnom zhromaždení pôsobí aj starosta Tepličky Viliam Mrázik. Ten je presvedčený, že títo vlastníci na doplatenie morálny nárok majú. „Či však aj právny nárok, to musia preskúmať a rozhodnúť konatelia a Valné zhromaždenie. Ja som sa vždy snažil konať v prospech týchto ľudí a budem aj teraz,“ povedal starosta pre SP 21.

Martinka: Všetci, čo mali nárok, doplatky dostali

V súčasnosti pôsobia v Žilina Investe dvaja konatelia. Mesto Žilina pritom zastupuje Miloš Matinka. Oslovili sme ho so žiadosťou, aby týmto ľuďom konečne, po dlhých rokoch naťahovania, vysvetlil raz a navždy, či a kedy peniaze dostanú.

„Spoločnosť Žilina Invest, s.r.o. k dnešnému dňu nedisponuje právoplatným rozhodnutím súdu, preto sa k rozhodnutiu ako takému a jeho obsahu nevieme vyjadriť. Čo sa týka vymáhania škody, budeme pri jej vymáhaní postupovať zákonným spôsobom, avšak dnes nie je možné presne konštatovať, kedy a či bude spoločnosti škoda uhradená,“ začal Martinka svoje rozprávanie objasnením situácie ohľadom odsúdenia Vladimíra Liššáka a náhrade škody, ku ktorej ho súd zaviazal.

Čakajúcich bývalých vlastníkov však vzápätí príliš nepotešil. Podľa neho totiž na doplatky nemajú nárok. Podľa jeho slov, totiž, nemajú na doplatky nárok tí, ktorým boli pozemky vyvlastnené, alebo aj tí, ktorí ich nepredali pod cestu, ale pod samotný závod. Tie totiž, podľa neho, Žilina Invest neriešil.

„Vlastníkom, ktorí svoje pozemky nepreviedli na spoločnosť Žilina Invest, s.r.o., Govinvest I, s.r.o alebo Govinvest II,s.r.o. na základe kúpnych zmlúv, ale boli vyvlastnení nepatrí kompenzačný doplatok. Nárok na kompenzačný doplatok týmto osobám nevyplýva z platných právnych predpisov ani zo žiadnej osobitnej dohody.

Vyplácanie kompenzačného doplatku za vyvlastnené pozemky nepredpokladá ani uznesenie vlády č. 824 zo 4. októbra 2006 k správe o spôsobe riešenia problémov pri výkupe pozemkov v rámci realizácie významnej investície KIA a Hyundai Mobis. Pri výpočte sumy 63.314.746 SK (2 101 664,54 eur), určenej uznesením na vyplácanie doplatkov, sa vychádzalo z potreby doplatenia iba tým pôvodným vlastníkom, ktorí dobrovoľne previedli vlastníctvo k svojim pozemkom na základe kúpnych zmlúv. Na vyplácanie ďalších doplatkov neboli zo štátneho rozpočtu vyčlenené žiadne dodatočné finančné prostriedky,“ vysvetľuje Martinka.

Navyše, ako tvrdí, výkupom pozemkov pod samotný závod sa zaoberali spoločnosti Govinvest. „K dnešnému dňu neevidujeme v spoločnosti žiadne žiadosti o vyplatenie kompenzačných doplatkov. Aby nedošlo k nedorozumeniu dovolím si prízvukovať, že spoločnosť Žilina Invest, s.r.o. nie je právnym nástupcom spoločností Govinvest I. s.r.o. ani Govinvest II., s.r.o., od ktorých podľa našich vedomostí niektorí vlastníci žiadali kompenzačný doplatok uhradiť,“ ozrejmil svoj postoj konateľ.

xIMG_8592.jpg Kia v čase výstavby. FOTO: zilina-gallery

Kozánková: Je to podvod!

Takže dnes je zrejme, že ani po viac ako 15-tich rokoch sa bývalý vlastníci doplatkov nedočkajú. A to napriek prísľubu bývalého konateľa Žilina Investu a napriek tomu, že odsúdený Vladimír Liššák má spôsobenú škodu zaplatiť.

Čo si o tom myslia?

„Môžem povedať, že týmto občanov podviedli. Oni totiž mali uzatvorené zmluvy o budúcich zmluvách a štát ich napriek tomu vyvlastnil. A mnohí o tom ani nevedeli. Vtedy bola taká situácia, že sa asi mohlo hocičo. Nemyslím si ani, že je to tak, že Govinvesty spoločnosť Žilina Invest neriešila. Ja som totiž od začiatku rokovala iba so Žilina Investom a nikdy mi nikto nepovedal, že to tam nepatrí. Považujem to za podvod na občanoch. Notári vtedy nestíhali všetko predediť, lebo toho mali strašne veľa a tak tých ľudí jednoducho vyvlastnili a teraz im odopreli nárok na doplatky,“ uzatvorila rozhorčená Justína Kozánková.


Súvisiaci článok
Závod Kia kvôli vojne nedostatkom dielov netrpí. Ľudí zamestnávajú v rámci prirodzenej fluktuácie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť