Pripravte si romantickú večeru na deň svätého Valentína s našimi receptami. Inšpirujte sa predjedlom, hlavným jedlom a aj dezertom, ktorý je zdravý, chutný a výživný.
Predjedlo: Avokádový tatarák s lososom
Táto ľahká pochúťka je skvelým štartom valentínskej večere. Kombinácia avokáda a lososa je bohatá na zdravé tuky a bielkoviny.
Ingrediencie:
- 1 zrelé avokádo,
- 100 gramov údeného lososa,
- ½ červenej cibule,
- 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy,
- soľ a čierne korenie podľa chuti,
- čerstvý kôpor na ozdobenie.
Postup:
Avokádo rozrežte, odstráňte kôstku a dužinu roztlačte vidličkou. Pridajte citrónovú šťavu, aby si zachovalo peknú farbu. Červenú cibuľu nakrájajte nadrobno a zmiešajte s avokádom. Následne údeného lososa pokrájajte na malé kúsky a jemne premiešajte s avokádovou zmesou. Dochuťte soľou a čiernym korením podľa chuti a vychutnávajte.
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com
Hlavné jedlo: Pečený losos s bylinkovou krustou a batátovým pyré
Losos spolu s jemným batátovým pyré vytvorí dokonalú kombináciu hlavného jedla na Valentína. Vyskúšate?
Ingrediencie:
- 2 filety lososa,
- 2 polievkové lyžice olivového oleja,
- 1 čajovú lyžičku dijonskej horčice,
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený),
- 2 polievkové lyžice nasekaných čerstvých byliniek (petržlen, tymian, bazalka),
- soľ a čierne korenie,
- 2 stredné batáty,
- 1 polievková lyžica masla,
- 1 polievková lyžica gréckeho jogurtu.
Postup:
Najprv si rúru predhrejte na 180 stupňov. Filety lososa potrite olivovým olejom, horčicou a cesnakom. Posypte nasekanými bylinkami, soľou a korením. Všetko pečte v rúre približne 12 až 15 minút. Medzitým ošúpte batáty, nakrájajte na kocky a uvarte do mäkka. Po uvarení ich rozmixujte s maslom a gréckym jogurtom. Dochuťte soľou a štipkou muškátového orieška a podávajte.
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com
Dezert: Čokoládová pena s malinami
Čokoláda patrí k Valentínu ako srdiečka, ale vo veľkom množstve je nezdravá. Avšak, táto verzia čokoládovej peny je jemná, krémová a plná zdravých látok.
Ingrediencie:
- 1 zrelé avokádo,
- 2 polievkové lyžice kvalitného kakaa,
- 2 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu,
- 50 mililitrov mandľového alebo kokosového mlieka,
- ½ lyžičky vanilkového extraktu,
- štipka škorice.
Postup:
Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte dohladka. Ak je pena príliš hustá, pridajte ešte trochu mlieka. Rozdeľte do pohárikov a nechajte aspoň 30 minút vychladiť v chladničke. Dezert podávajte ozdobený čerstvými malinami (jahodami) a lístkami mäty.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť