Štvrtok 12. 12. 2024 21:54:04 | Meniny má Otília

Žilinská treska je súčasťou raňajkových bufetov hotela Carlton: Ochutnajte ju aj po 70 rokoch na mieste jej vzniku

Žilinská treska je jedným z príkladov, ako tradície a inovácie kráčajú ruka v ruke. Tento rok oslavuje 70 rokov a stále zostáva neoddeliteľnou súčasťou našich jedálničkov. Ikonickú tresku, ktorá sa stala známou po celom Slovensku, vymyslel Július Boško, šéfkuchár prestížneho hotela Carlton. Vďaka spolupráci so spoločnosťou Ryba Žilina sa táto lahodná pochúťka aj po 70 rokoch objavuje v raňajkových bufetoch hotela Carlton, kde si ju môžete vychutnať priamo na mieste jej vzniku.

Inzercia |12. december 2024|19:00:06

Zdroj: archív Ryba Žilina

Súvisiaci článok
Investujte do nehnuteľnosti pri mori: Spojte výhodnú investíciu s dovolenkou vo vlastnom apartmáne
Čítajte viac >

Príbeh legendy

Po druhej svetovej vojne čelilo Československo výzve zabezpečiť dostatočný príjem jódu pre obyvateľstvo. Štát začal podporovať dovoz morských rýb, no keďže rybie mäso bolo drahé a ťažko dostupné, bolo potrebné vytvoriť výrobok, ktorý by bol nielen prospešný pre zdravie, ale aj cenovo dostupný. Vtedy na scénu vstúpil talentovaný Július Boško, vtedajší výrobný riaditeľ štátneho podniku Ryba a zároveň šéfkuchár bratislavského hotela Carlton.

Prvú tresku uvarili v Carltone

Hotel Carlton, situovaný v srdci Bratislavy, je symbolom luxusu, elegancie a výnimočnej gastronómie. S bohatou históriou, ktorá zahŕňa prestížne udalosti a návštevy významných osobností z celého sveta, bol a stále je nielen obľúbenou destináciou, ale aj miesto na odpočinok a gastronomické umenie.

Carlton.jpg Zdroj: Carlton

Zaujímavé je, že práve v kuchyni hotela Carlton sa pod prísnym okom Boška vyvíjala receptúra, ktorá spojila jemnosť rybieho mäsa s výraznými chuťami marinovanej zeleniny a krémovou textúrou majonézy. V 50. rokoch minulého storočia totiž zmiešal varenú aljašskú tresku, marinovanú zeleninu a majonézu – a tak vznikol prvý variant tejto dnes už legendárnej pochúťky, vtedy známy pod menom “Treska v remuláde.“ Tento jednoduchý, no geniálny recept sa okamžite ujal a začal sa vyrábať vo všetkých závodoch štátneho podniku Ryba, vrátane závodu v Žiline, ktorý v tomto roku oslavuje svoje okrúhle sté výročie.

Tradičná chuť, ktorá pretrváva dodnes

Dnes, o niekoľko desiatok rokov neskôr, je Treska stálicou na pultoch obchodov aj v domácnostiach Slovákov, a stala sa neoficiálne takzvaným „národným jedlom". V závode spoločnosti Ryba Žilina, ktorý je najstarším nepretržite fungujúcim závodom na spracovanie rýb, sa vyrába treska dodnes v objeme viac ako 300 ton mesačne. V rámci osláv dvoch okrúhlych výročí sa toto prepojenie tradície a inovácie premieta aj do súčasnej podoby. Hotel Carlton zaradil tresku od spoločnosti Ryba Žilina do raňajkových bufetov, a ponúka hosťom príležitosť ochutnať legendárny šalát v prostredí, kde sa tento ikonický produkt zrodil.

Článok vznikol v spolupráci s Ryba Žilina.


Súvisiaci článok
3 dôvody, prečo je Habesh káva ideálny firemný darček
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť