Príbeh legendy
Po druhej svetovej vojne čelilo Československo výzve zabezpečiť dostatočný príjem jódu pre obyvateľstvo. Štát začal podporovať dovoz morských rýb, no keďže rybie mäso bolo drahé a ťažko dostupné, bolo potrebné vytvoriť výrobok, ktorý by bol nielen prospešný pre zdravie, ale aj cenovo dostupný. Vtedy na scénu vstúpil talentovaný Július Boško, vtedajší výrobný riaditeľ štátneho podniku Ryba a zároveň šéfkuchár bratislavského hotela Carlton.
Prvú tresku uvarili v Carltone
Hotel Carlton, situovaný v srdci Bratislavy, je symbolom luxusu, elegancie a výnimočnej gastronómie. S bohatou históriou, ktorá zahŕňa prestížne udalosti a návštevy významných osobností z celého sveta, bol a stále je nielen obľúbenou destináciou, ale aj miesto na odpočinok a gastronomické umenie.
Zdroj: Carlton
Zaujímavé je, že práve v kuchyni hotela Carlton sa pod prísnym okom Boška vyvíjala receptúra, ktorá spojila jemnosť rybieho mäsa s výraznými chuťami marinovanej zeleniny a krémovou textúrou majonézy. V 50. rokoch minulého storočia totiž zmiešal varenú aljašskú tresku, marinovanú zeleninu a majonézu – a tak vznikol prvý variant tejto dnes už legendárnej pochúťky, vtedy známy pod menom “Treska v remuláde.“ Tento jednoduchý, no geniálny recept sa okamžite ujal a začal sa vyrábať vo všetkých závodoch štátneho podniku Ryba, vrátane závodu v Žiline, ktorý v tomto roku oslavuje svoje okrúhle sté výročie.
Tradičná chuť, ktorá pretrváva dodnes
Dnes, o niekoľko desiatok rokov neskôr, je Treska stálicou na pultoch obchodov aj v domácnostiach Slovákov, a stala sa neoficiálne takzvaným „národným jedlom". V závode spoločnosti Ryba Žilina, ktorý je najstarším nepretržite fungujúcim závodom na spracovanie rýb, sa vyrába treska dodnes v objeme viac ako 300 ton mesačne. V rámci osláv dvoch okrúhlych výročí sa toto prepojenie tradície a inovácie premieta aj do súčasnej podoby. Hotel Carlton zaradil tresku od spoločnosti Ryba Žilina do raňajkových bufetov, a ponúka hosťom príležitosť ochutnať legendárny šalát v prostredí, kde sa tento ikonický produkt zrodil.
Článok vznikol v spolupráci s Ryba Žilina.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť