Zimné varenie a pečenie možno poňať na niekoľko spôsobov. Nasledujúce recepty pochádzajú z portálu varecha.pravda.sk.
Bezlepkový liaty perník
Prvým v rade je bezlepkový perník, ktorý by na vašom zimnom stole určite nemal chýbať. Potrebovať budete jedno balenie bezgluténového perníka v prášku, jednu až dve polievkové lyžice kakaa, 250 mililitrov oleja, 300 mililitrov mlieka, 3 vajcia, jednu až dve čajové lyžičky klinčeka mletého, jedna až dve čajové lyžičky mletej škorice a jednu čajovú lyžičku sódy bikarbóny. Posypanie práškovým cukrom a ochutenie lekvárom si necháte na záver.
Vo mise premiešate suché prísady v podobe perníka, kakaa, sódy bikarbóny, klinčekov a škorice. Potom prilejete mlieko, olej a rozšľahané vajcia. Polotekuté cesto je na svete. To vylejete na plech s rozmermi asi 20x30 centimetrov, ktorý si vystlete papierom na pečenie. Vložíte do vopred vyhriatej rúry na pečenie. Tá by mala dosahovať 180 stupňov Celzia a cesto by v nej malo byť 30 minút. Perník je hotový a môžete ho podávať s práškovým cukrom alebo spomínaným lekvárom.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Brownies z cvikly
Druhým receptom sú brownies z cvikly. Na ne budete potrebovať 500 gramov uvarenej a olúpanej cvikly, 100 gramov masla, 200 gramov horkej čokolády, 150 gramov hladkej múky, dve čajové lyžičky sódy bikarbóny, 100 gramov cukru, jedno balenie vanilkového cukru, jednu polievkovú lyžicu kakaa a za hrsť nasekaných vlašských orechov. Nezabudnite na šľahačku na záverečné zdobenie.
Najskôr je potrebné si dať do väčšieho hrnca maslo a nechať ho na ohni rozpustiť. Potom pridáte nalámanú čokoládu a necháte to celé roztopiť. Zmes by mala potom trochu vychladnúť. V druhej nádobke si zmiešajte múku, sódu bikarbónu, kakao, cukor a vanilkový cukor a pridajte k čokoláde spolu s nahrubo nastrúhanou cviklou. Celé to dobre premiešajte. Teraz pridajte nasekané vlašské orechy. Cesto dajte do vymastenej a múkou obsypanej tortovej formy. Pečiete pri 180 stupňoch Celzia asi 30 až 40 minút. Formu nechajte vychladnúť, vyberiete ju z rúry a dajte do chladu. Pred podávaním môžete brownies ozdobiť šľahačkou alebo podľa svojej chuti.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Jablkové guľôčky
Do tretice všetko dobré. Pripraviť si môžete aj sladké jablkové guľôčky. Budete potrebovať tri kusy jabĺk, 100 gramov ovsených vločiek, 100 gramov kokosu, jednu polievková lyžicu medu a jednu až dve čajové lyžičky škorice.
Vločky môžete rozmixovať. Zmiešajte ich s kokosom a škoricou. Potom nahrubo nastrúhajte jablká a spolu s medom pridajte k zmesi. Ručne spracujte tieto suroviny do jednoliatej hmoty. Jablká pustia šťavu a všetky suroviny sa spoja do jedného celku. Potom utvorte guľôčky s priemerom asi tri centimetre. Odoberané kúsky hmoty v ruke najprv jemne stlačte a až potom tvarujte do tvaru guličky. Tie obalíte v kokose a uložíte do košíčkov.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky okrem toho v týchto dňoch prichádza s niekoľkými radami o tom, ako počas Vianoc piecť zdravšie. Detaily si môžete prečítať v príspevku nižšie:
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť