Štvrtok 12. 12. 2024 13:28:13 | Meniny má Otília

Zeler je superpotravina pre zdravie aj krásu, ale môže byť aj silným alergénom

Zeler je nielen chutnou, ale aj mimoriadne zdravou zložkou jedálnička. Pomáha znižovať cholesterol, zlepšuje trávenie, podporuje činnosť obličiek a bojuje proti infekciám. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov prospieva aj pokožke a kĺbom, pričom má minimum kalórií, čo z neho robí ideálnu voľbu pri chudnutí.

TASR|6. december 2024|19:33:55

Zdroj: TASR/Milan Drozd

Súvisiaci článok
Mesto Čadca menovalo nových riaditeľov školských inštitúcií
Čítajte viac >

Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek. Pre jeho obsah vlákniny uľavuje od zápchy a vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava o tom informoval na sociálnej sieti.

„Jeho zvláštna prenikavá aróma je pre niekoho pochúťkou, niektorí ho však nemôžu ani cítiť. Túto nezameniteľnú arómu mu dodávajú éterické oleje, ktoré pôsobia antibakteriálne, vysvetlil úrad. Oleje obsiahnuté v zeleri pôsobia dezinfekčne v tráviacom trakte a pomáhajú proti infekciám v obličkách a močových cestách.

Odborníci spresnili, že zeler voňavý obsahuje vitamíny, ako draslík, horčík, vápnik, sodík, chróm, železo, jód a zinok. Je nápomocný pri bolestiach kĺbov, ale aj pri vysokom krvnom tlaku. „Zelerové silice sú výborné aj pri prechladnutí, rozpúšťajú hlien a pôsobia na naše sliznice, kde bojujú proti mikroorganizmom,“ doplnili. Vplýva tiež na reguláciu hormónov u oboch pohlaví a podporuje mužskú potenciu.

celery-700084_1280.jpg Ilustračné foto. Zdroj: pixabay.com

Z čerstvej zelerovej vňate sa dá pripraviť čaj s odvodňujúcim účinkom, ktorý pomáha zlepšiť činnosť obličiek. „Pre vysoký podiel vitamínu E podporuje tvorbu kolagénu a vďaka tomu môže byť naša pleť pevnejšia a zdravšia,“ dodal úrad. V zeleri bola nájdená aj látka luteolín, ktorá ovplyvňuje zápalovú reakciu v mozgu a je predmetom výskumu pre svoj potenciálny vplyv na Alzheimerovu chorobu a sklerózu multiplex.

Podľa slov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava sa dá na na prípravu pokrmov využiť vňať aj podzemná časť - buľva. Zo zeleru je možné pripraviť polievky či hranolky. Má málo kalórií a cukru a znižuje apetít, preto je prospešný aj pri chudnutí. Vhodný je aj na prípravu štiav.

„Nemusíme sa ani obávať, že varením stratíme vitamíny, ktoré obsahuje, pretože veľmi dobre znáša vysoké teploty na rozdiel od iných druhov zeleniny,“ špecifikoval. Odborníci však upozornili, že zeler môže byť alergén, a po jeho konzumácii v surovom stave môžu nastať vážne alergické reakcie.


Súvisiaci článok
Martin opäť otvoril lávku pre peších na Ulici Červenej armády. Rekonštrukcia stála skoro 200-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť