Štvrtok 16. 05. 2024 09:57:21 | Meniny má Svetozár

V Mojšovej Lúčke stavajú kostol

Obyvatelia Mojšovej Lúčky sa po dlhých rokoch dočkajú vlastného svätostánku. Výstavba kostola je v plnom prúde. Hrubá stavba by mala byť dokončená koncom augusta tohto roka. Do kostola plánujú umiestniť vzácne zvony. Snímky: redakcia

Michal Filek|26. marec 2022|09:15:47

Nový kostol vyrastie na Rybnom námestí v žilinskej mestskej časti. V súčasnosti je postavený približne z polovice, pričom hrubá stavba by mala byť odovzdaná koncom tohto leta (k 31. 8. 2022). „S výstavbou kostola sa začalo v októbri 2021 a kedy bude dokončený, záleží od financií. Stavba je financovaná zatiaľ z darov farníkov a sponzorov,“ informuje správca Farnosti Stráňavy Pavol Hrvol.

Kapacita 200 ľudí

V súčasnosti sa omše slúžia v dome smútku na miestnom cintoríne. Jeho kapacita je však nepostačujúca a priestory nie sú vhodné na sobáše a krsty, ktoré sa momentálne konajú v kostole v Stráňavách.

Hrubú stavbu plánuje stavebník odovzdať koncom augusta tohto roka.

Obyvatelia Mojšovej Lúčky sa na vlastný svätostánok skladali v podstate od okamihu, ako pôvodná obec musela ustúpiť výstavbe Vodného diela Žilina. Už pri sťahovaní zo starej Mojšovej Lúčky (r. 1997) žiadali o vyčlenenie pozemku v novej lokalite, kde by kostol mohli postaviť. Po 25 rokoch sa konečne dočkali začiatku výstavby.

„Kapacita kostola bude cca 200 ľudí a bude zasvätený Božskému Srdcu Ježišovmu,“ hovorí miestny farár.

Nový kostol so starými zvonmi

Zaujímavosťou budúceho rímsko-katolíckeho kostola budú historické zvony, ktoré po dokončení umiestnia do jeho priestorov. Ide o zvony zo starej 300-ročnej zvonice, ktorá stála nad pôvodnou Mojšovou Lúčkou a stále stojí, a to nad lávkou z obce Mojš do Mojšovej Lúčky – pri cyklotrase. Po zatopení obce obyvatelia zvony zobrali, aby sa neznehodnotili. V súčasnosti sa ich podarilo zrenovovať a sú pripravené zaujať nové, významné postavenie. "Do veže sa dajú odliať nové zvony," vysvetľuje farár.

„Zároveň by som chcel poprosiť v mene veriacich z Mojšovej Lúčky o pomoc pri tejto stavbe, modlitbou alebo finančným darom. Nech Boh odmení všetko dobré, čo urobíte,“ dodáva Pavol Hrvol.

Zvony zo starej zvonice, pod ktorou sa kedysi rozliehala pôvodná Mojšova Lúčka, budú vystavené v novom kostole.

Súvisiaci článok
V Mojši stavajú novú materskú školu, súčasná nepostačuje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť