Pondelok 28. 10. 2024 19:26:46 | Meniny má Dobromila

Obyvatelia Martina protestujú proti novej parkovacej politike. Tá má začať už s Dušičkami, v meste cítiť napätie

Niektorí Martinčania sa nevedia zmieriť s nastolením novej parkovacej politiky, ktorá má v meste nastúpiť už s príchodom nového mesiaca. Obyvatelia mesta počas Dušičiek prídu do kontaktu s novými dopravnými značeniami a prípadnými postihmi za nedodržiavanie pravidiel. Nie všetci sú s tým stotožnení, a tak spustili protesty.

Michal Szentivanyi|28. október 2024|08:00:23

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Martin - oficiálna stránka mesta a google.com

Súvisiaci článok
Autobusovú zástavku vo Vrútkach zmodernizujú z eurofondov: Pribudne nové osvetlenie a informačné systémy
Čítajte viac >

Spochybnenie novej parkovacej politiky zo strany občanov zmapovala vo svojej reportáži spravodajská televízia TA3. „Hovoria, že ulice nevyhovujú, že sú úzke, ale na to, aby vyhovovali, ako prístupová cesta na parkovisko pre inú štvrť, teda pre novú Ľadoveň, to vyhovuje,” posťažoval sa pre TA3 rezident Ľubomír Pinčiar.

Obyvateľom protesty a námietky nepomohli

„Treba ale povedať, že tak, ako to funguje teraz, nie je v súlade s vyhláškou. Sú to de facto často prerobené chodníky na miestne komunikácie,” povedal pre TA3 predseda predstavenstva Mestskej parkovacej spoločnosti v Martine, Peter Gavorník. Nespokojní obyvatelia po týchto námietkach spustili protestné akcie, ktoré však nezabrali a nič nezmenili ani následné námietky. Tlak na poslancov zastupiteľstva chceli vytvoriť aj na poslednom rokovaní.

Screen Shot 10-27-24 at 10.14 AM.JPG Zdroj: ta3.com

Názory poslancov sa rôznia

„Asi nepoznám Martinčana, ktorý by bol spokojný s tým, ako sa v Martine parkuje. Pre mňa je teda jednoznačne jasné, že potrebujeme nejakú reguláciu parkovania,” zareagoval pre televíziu TA3 poslanec zastupiteľstva v Martine, Jozef Petráš. Iný názor má už druhý poslanec, Milan Ftorek. „Ja som nesmierne sklamaný z toho, že naši volení zástupcovia a primátor nevypočuli volanie verejnosti a v podstate už štyri roky sústavne navrhujem zmeny k lepšiemu,” povedal poslanec Ftorek pre TA3.

Odmeny, ktoré dráždia občanov

Nespokojným Martinčanom neprekáža len nové značenie, ale aj drahšie parkovné poplatky. Na nový systém pritom nabiehajú ako prví obyvatelia z centra mesta. Obyvateľov podráždilo aj to, že poslanci, ktorí pôsobia v parkovacej spoločnosti, podľa všetkého získali zaujímavé odmeny. „Napríklad toto leto si vyplatili po 3-tisíc eur orgány tejto parkovacej spoločnosti a bolo to naozaj cynické,” vysvetlil pre TA3 jeden z poslancov zastupiteľstva. „Došlo k tomu na základe rozhodnutia valného zhromaždenia. Ja si nemyslím, že je to niečo neštandardné,” ohradil sa pre TA3 predseda predstavenstva Gavorník.

313410676_441500828130475_9171505316502105263_n_53a5dae108.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Martin - oficiálna stránka mesta

„Je to zlodejina prvého zrna, je to najväčšia zlodejina, aká v Martine kedy bola," povedal pre TA3 jeden z nahnevaných rezidentov. „Nesúhlasím s tým, že by sa tu šafárilo. Plníme si všetky zákonné náležitosti a nemôžem súhlasiť s týmto tvrdením, je to proste zavádzanie verejnosti," vyjadril sa pre TA3 Gavorník. Spravodajská televízia TA3 na záver spresnila, že nová parkovacia politika je niečo, s čím mesto zápasí už dlhé štyri roky. Kým mesto pri projekte veľkého upratovania sídlisk neuspelo, v tomto prípade už vraj nemieni byť benevolentné.


Súvisiaci článok
Žilinská radnica hľadá poskytovateľov mobilných aplikácií na úhradu krátkodobého parkovného
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť