Pondelok 28. 10. 2024 17:23:41 | Meniny má Dobromila

Lesy Slovenskej republiky pripravujú výstavbu turistických útulní v siedmich lokalitách. V pláne je aj okres Žilina

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky pripravuje projekt výstavby siete turistických útulní. Vzniknúť majú v štátnych lesoch v siedmich lokalitách na západnom, strednom i východnom Slovensku.

TASR|27. október 2024|11:00:10

Zdroj: Facebook/LESY Slovenskej republiky

Súvisiaci článok
Ulice Žiliny budú na jar hrať pestrými farbami. Postarajú sa o to vysadené kvety, ktoré ulahodia vašim očiam
Čítajte viac >

Doplniť majú sieť turistických útulní na turisticky značených trasách, dokončené by mali byť budúcu jar. Pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky to uviedla Katarína Palková z odboru komunikácie a marketingu Lesov Slovenskej republiky.

„Miesta pre turistické útulne boli vyberané organizačnými zložkami štátneho podniku, ktoré najlepšie poznajú svoje územie a jeho využívanie turistami. Definitívny výber zohľadňoval blízkosť turistických trás, ale aj možnosť získania nevyhnutných povolení, vyrovnanie majetkovo-právnych pomerov a tiež prístupnosť v teréne, keďže vybudované zariadenia bude potrebné aj následne udržiavať. Na základe týchto faktorov sa vybralo sedem miest," priblížili Lesy Slovenskej republiky.

FB_IMG_1729961148722.jpg Zdroj: Facebook/LESY Slovenskej republiky

Nové útulne majú vzniknúť v katastrálnych územiach obcí Podhradie v okrese Topoľčany a Horná Ves v okrese Prievidza. Na strednom Slovensku pribudnú v blízkosti Čierneho Balogu na Horehroní a pri obciach Turie v okrese Žilina a Hrochoť pri Banskej Bystrici. Na východe krajiny budú útulne stáť pri obci Šindliar v okrese Prešov a vo Vyšnej Rybnici pri Sobranciach.

Útulne majú pozostávať zo samostatne stojacich jednoduchých stavieb z dreva s plechovou strechou. Vybavené budú stolom, lavicou, poschodovou posteľou, priestorom na spanie a sporákom na drevo. Na nocľah budú môcť turisti využiť aj podkrovie útulní.

FB_IMG_1729961151682.jpg Zdroj: Facebook/LESY Slovenskej republiky

„Slúžiť budú na občasné užívanie, prípadne núdzové prenocovanie širokej verejnosti, turistov, ostatných návštevníkov lesov alebo i lesných pracovníkov ako núdzový úkryt proti nepriaznivému počasiu. Útulne budú prístupné bez obmedzenia, každému ako úkryt cez deň, prípadne noc a budú dopĺňať exitujúcu sieť turistických útulní na turisticky značených trasách na Slovensku," dodal štátny podnik.

Na výstavbu siedmich útulní dostali Lesy Slovenskej republiky z Pôdohospodárskej platobnej agentúry dotáciu vo výške približne 255-tisíc eur, ďalších 24-tisíc eur použije štátny podnik zo svojho rozpočtu. S prípravou drevených stavieb začal ich dodávateľ v polovici augusta, následne sa začali vykonávať aj terénne úpravy na miestach, kde budú útulne stáť. „Ukončenie prác bude závisieť od klimatických podmienok v zimných mesiacoch s predpokladom odovzdania na jar 2025 tak, aby boli pripravené na nadchádzajúcu turistickú sezónu," dodali Lesy Slovenskej republiky.


Súvisiaci článok
Hrdinovia zo Žiliny zachránili život dravcovi, ktorý sa topil vo Váhu. Na Slovensku sa bežne nevyskytuje
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť