Pondelok 28. 10. 2024 20:30:18 | Meniny má Dobromila

Zverejnili nominácie na Dosky 2024. Zastúpenie má aj žilinské a martinské divadlo

Asociácia súčasného divadla oznámila nominácie na Divadelné ocenenia sezóny Dosky 2024. Nominácie aj víťazov určuje odborná divadelná obec, v 27. ročníku hlasovalo 38 divadelných kritikov, teoretikov a publicistov.

TASR|26. október 2024|15:00:11

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina/Braňo Konečný, Stanley Sobkuliak a SLOVENSKÉ KOMORNÉ DIVADLO MARTIN

Súvisiaci článok
Eva je žilinským talentom v bojových umeniach. Počas zahraničnej reprezentácie rozhodne ocení vašu pomoc
Čítajte viac >

Mená víťazov vyhlásia počas ceremoniálu v pondelok 25. novembra v Divadle Aréna v Bratislave. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informovala Asociácia súčasného divadla, ktorá anketu Dosky vyhlasuje.

Podľa jej garantky Zuzany Uličianskej bolo veľkou témou uplynulej divadelnej sezóny hľadanie identity. „Či už ju doplníme prívlastkom štátna, národná, národnostná, regionálna, rodová, sexuálna alebo umelecká. Tvorcovia a tvorkyne k nachádzaniu ľudskej autenticity pristúpili s plnou vážnosťou, ale aj s humorom, pravdivo a s porozumením," dodala.

V kategórii Najlepšia inscenácia sezóny získali nomináciu inscenácie Odliv v autorskej réžii Lukáša Brutovského (Činohra Slovenského národného divadla), História istého násilia v réžii Barbory Chovancovej (Divadlo Ludus) a Pes na ceste. Titul, ktorý vznikol podľa prózy Pavla Vilikovského v adaptácii a réžii Dušana Davida Pařízka (Činohra SND), má na svojom konte viacero nominácií.

Dosky môže Pes na ceste získať napríklad aj v kategórii Najlepší mužský herecký výkon sezóny. Za postavu Iksa Ypsilona v tejto inscenácii sú na divadelné ocenenie nominovaný Alexander Bárta, Ľuboš Kostelný, Robert Roth, Richard Stanke. Martin Šalacha získal nomináciu za herecký výkon v postave Daniela Coulombeho v inscenácii Ježiš z Montrealu autora Denysa Arcanda v réžii Jána Luterána (Činohra SND). Nomináciu za najlepší mužský herecký výkon sezóny dostal aj ďalší člen činoherného súboru Ľuboš Kostelný za postavu Mr. Charlesa v inscenácii hry Paula Rudnicka Sme v pohode v réžii Daniely Špinar (Činohra SND).

Za herecký výkon v inscenácii Sme v pohode, v postave Barbary Ellen nominovali na Dosky Gabrielu Dzuríkovú. V kategórii Najlepší ženský herecký výkon získala nomináciu aj Dana Droppová za postavu Maryše v rovnomennej inscenácií v réžii Matúša Bachynca (Divadlo Jána Palárika, Trnava) a Jana Oľhová za postavu Bruscona v inscenácii Divadelník v réžii Michala Hábu (Slovenské komorné divadlo, Martin).

Ceremoniál 27. ročníka divadelných ocenení sezóny sa uskutoční 25. novembra v réžii Jakuba Nvotu. Udeľovanou cenou je doska s postriebreným štítkom. Autorom výtvarného návrhu ceny je Aleš Votava, jej realizátorom akademický sochár Tomáš Lupták. Ceny Dosky sa udeľujú od roku 1996.


Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica slávila 110 rokov od svojho založenia. Jej históriu mapuje nová publikácia a film
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť