Piatok 19. 04. 2024 13:35:02 | Meniny má Jela

Noví priatelia, aj pocit, že nie sú sami. V Martine pripravujú Komunitné centrum pre Ukrajincov

Stretnutia Ukrajincov, aj Slovákov, ktorí im pomáhajú, nové priateľstvá, pocit spolupatričnosti v ťažkých chvíľach, ale aj výdaj potravín a hygienických potrieb. To všetko nájdu utečenci v Komunitnom centre, ktoré v týchto dňoch pripravujú dobrovoľníci. FOTO: Tomáš Gulán

D U|23. marec 2022|14:35:27

Priestor v centre mesta poskytol Okresný úrad. V Turci už teraz žijú desiatky Ukrajincov. „Sú roztrúsení aj v okolí. Žijú v rodinách v Martine, aj na internáte a tiež v okolitých obciach. Keď prídu do mesta, budú sa mať kde stretnúť, porozprávať,“ hovorí Tomáš Gulán, koordinátor pre prácu s verejnosťou a zahraničím z Evanjelickej spojenej školy. V priestore zariaďujú kútik pre najmenších, aj sklad potravín a hygienických potrieb. „Keď niekto niečo potrebuje, nech sa len ozve, alebo príde priamo sem, vydáme mu, bude to teraz všetko pripravené na jednom mieste,“ hovorí Gulán.

Dobrovoľníci pripravujú priestory Komunitného centra.JPG Dobrovoľníci pripravujú priestory Komunitného centra.

Pre Ukrajincov v Turci už zorganizovali pár stretnutí. „Prvé stretnutie bolo také zoznamovacie pre nich, v Biblickej škole, aby vedeli, kto tu vlastne je, aby nadviazali priateľstvá. Tam sme tiež dávali pokyny a rady, ako vybaviť doklady na cudzineckej polícii, čo všetko potrebujú. Prišlo veľmi veľa ľudí. Jednak Ukrajinci, ale aj domáci, ktorí im pomáhajú,“ vysvetľuje Gulán.

Stretnutie na školskom dvore Evanjelickej spojenej školy.jpg Stretnutie na školskom dvore Evanjelickej spojenej školy.

Dobrovoľníci v Turci pravidelne pripravujú pre ukrajinské deti program. Pomáhajú im začleniť sa a zmysluplne tráviť voľný čas. K tomu teraz prispeje aj nové Komunitné centrum. Ocenia ho najmä v zlom počasí. „Chodíme teraz hrávať futbal s nimi, boli sme teraz v nedeľu u nás na školskom dvore, tešia sa veľmi, vždy sa zabavíme. Zároveň sme ešte riešili nejaké veci, čo kto potreboval poradiť, pomôcť, prišli aj dospelí, ľudia priniesli niečo napečené, deti hrali rôzne športové hry,“ dodáva Gulán.

Aj naďalej zbierajú potraviny, domáce a hygienické potreby. Priniesť ich môžete priamo do priestorov pripravovaného Komunitného centra, do budovy na Mudroňovej ulici v Martine.

Komunitné centrum pre Ukrajincov.JPG Priestor Komunitného centra (002).jpg Komunitné centrum pre Ukrajincov.


Súvisiaci článok
Prvý deň boli aj slzy. Ukrajinské deti sa v turčianskych školách začleňujú medzi rovesníkov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť