Utorok 22. 10. 2024 11:33:53 | Meniny má Sergej

Dvanásty ročník Rally Liptov prinesie mnoho napínavých momentov a súbojov o víťazstvo

Už v piatok 25. októbra odštartuje 12. ročník RALLY LIPTOV. Na štart sa postaví 72 súťažných posádok v deviatich kategóriách. Nezabúdajme však ani na nebezpečenstvo automobilového športu. Organizátori prosia všetkých návštevníkov, ktorí sa plánujú rally zúčastniť, aby dodržiavali pokyny usporiadateľov pre svoju vlastnú bezpečnosť.

Juliana Krčulová|20. október 2024|14:00:21

Zdroj: motorsportmedia.sk/Miroslav Kaľavský

Súvisiaci článok
Dvanásty ročník Rally Liptov prinesie náročné úseky medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom
Čítajte viac >

Liptovská súťaž má tento rok tú česť uzavrieť 32. ročník samostatných Majstrovstiev automobilových súťaží. Organizátorský tím na čele s Mariánom a Petrom Buschbacherovcami sa tejto príležitosti zhostil s plnou vážnosťou. V posledných rokoch preukázali svoje schopnosti organizovaním súťaží nižšej úrovne, čo potvrdzuje, že ľudia priamo z prostredia automobilových súťaží najlepšie poznajú potreby a požiadavky takejto náročnej úlohy. To sa odzrkadľuje aj v počte prihlásených posádok.

„V deviatich kategóriách, úrovniach je na RALLY LIPTOV 2024 prihlásených 72 posádok zo šiestich krajín Európy. Do hlavnej kategórie Medzinárodných majstrovstiev Slovenska (MMSR) sa prihlásilo 33 posádok (okrem troch, všetky štartujú aj v MSR). Nechýba medzi nimi ani úradujúca posádka slovenských majstrov Jaroslava a Erika Melichárekovcov, ktorý titul potvrdili už v predposlednej súťaži v Dobšinej. Topoľčianska posádka prichádza na Liptov osláviť titul a predviesť fanúšikom nádherné vozidlo Ford Fiesta RS WRC. Potrápiť sa ju chystajú vozidlá silnej Triedy 2, kde najmodernejšiu techniku zastupujú vozidlá Škoda Fabia RS Rally2. Tie diváci uvidia hneď dve a jednu z nich bude sedlať aj domáca posádka Róberta Kolčáka a Júliusa Lapdavského. Triedu 2 však spestrujú aj Škoda Fabia R5 Ivana Mutňanského, Hyundai i20 R5 domáceho Petra Jurečku a Ford Fiesta R5 ostrieľaného matadora Mareka Špavelka,“ priblížili organizátori z Motortech racing team.

97032.jpg Zdroj: motorsportmedia.sk

V niekdajšej silnej Triede 3 sa predstaví trio Mitsubishi Lancer vedené Tiborom Kovácsom, Dominikom Benčekom a Marekom Pazderákom. V Triede 6 bude päť vozidiel, kde ostrieľaný Martin Koiš (Ford Fiesta Rally4) čelí novej generácii, ktorú reprezentujú Patrik Magyar a Jakub Jačišin s Ford Fiesta Rally4. V Triede 5 uvidíme veteránov Kamila Šveca (Peugeot 208 Rally4) a Tomáša Polovku (Citroën DS3 R3T Max). Naopak, Ford Fiesta Rally4 so štartovým číslom 19 bude mať zaujímavú ženskú posádku Natáliu Samiecovú a Michaelu Katěřinu Božskú, ktoré mali spoločnú premiéru na súťaži v Dobšinej a začínajú zbierať skúsenosti.

Podľa slov organizátorov je príjemným prekvapením najsilnejšie obsadená Trieda 7, kde sa na štart prihlásilo šesť posádok. „A niet sa čo čudovať, pretože v tejto triede sa rozhodne bude tvrdo bojovať o tituly v oboch šampionátoch (MMSR aj MSR) medzi trojicou Miroslav Slamčík, Peter Krišanda a Vladimír Hudy. Zabudnúť nemôžeme na Triedu 11, kde bude okrem majstrovskej posádky bratov Melichárekovcov štartovať aj Marián Kekeňák (Ford Fiesta Proto) a Marcel Šandrej na Mitsubishi Lancer Evo IX,“ konkretizovali organizátori.

Martin Paľov.jpg Zdroj: motorsportmedia.sk/Martin Paľov

Medzi historickými vozidlami sa predstaví sedem áut, vrátane Audi 80 GTE českej posádky Pohlídal – Kubala, či žltého Fiatu 127 Štefana Vancíka. V Rally Legend uvidíme Audi Quattro A2 v rukách českej dvojice Tatýrek – Machálek a Porsche 924 Turbo slovenskej posádky Krajči – Pečner. Zaujímavé budú aj vozidlá Morgan Plus 8 Roadster (Tibor Urbánek) a Renault Dauphine (Peter Kočiš), ktoré sa zúčastnia súťaže pravidelnosti.

Do Slovenského Rally Pohára sa podľa dostupných informácií prihlásilo sedemnásť posádok, pričom tu organizátori očakávajú napínavý majstrovský súboj medzi Igorom Plichtom (Citroën Saxo) a Tomášom Lukáčom (Lada 2107).

„Úplne z hry o titul však nie je ešte ani Lukáš Braniša (Ford Fiesta), ktorého body sa však budú už škrtať. V Regionálnom pohári (RRP) víťazov tried už poznáme a tak dodajme, že väčšina posádok štartujúcich v SRP, a prakticky všetky z RRP, sú zároveň prihlásené aj do súbežne sa jazdiaceho Motorsport Rally Cupu (MRC), kde evidujeme 24 prihlásených posádok,“ doplnili organizátori dvanásteho ročníka Rally Liptov, ktorý prinesie mnoho napínavých momentov a súbojov o víťazstvo.

Martin Paľov3.jpg Zdroj: motorsportmedia.sk/Martin Paľov

Užívajme si ich, no nezabúdajme na nebezpečenstvo automobilového športu. Organizátori prosia všetkých návštevníkov, ktorí sa plánujú rally zúčastniť, aby dodržiavali pokyny usporiadateľov pre svoju vlastnú bezpečnosť.


Súvisiaci článok
Padali neuveriteľné výkony: Na Liptove sa uskutočnili Majstrovstvá ozbrojených síl Slovenska v Crossfite
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť