Streda 24. 04. 2024 17:50:32 | Meniny má Juraj

Dobrovoľník Patrik: Keď som po prvý raz dorazil na hranice, rozplakal som sa ako malý chlapec (VIDEO)

Žilinčan Patrik Sventek je profesionálny tréner psov, ale vo svojom voľnom čase pomáha ako dobrovoľník pri preprave utečencov z hraníc alebo zo záchytných centier priamo do Campu Žilina. Patrikovou úlohou je koordinácia dobrovoľných šoférov na hranici, ktorí následne utekajúcich pred vojnou z Ukrajiny privážajú do Žiliny. O svojich skúsenostiach a príbehoch, s ktorými sa na hraniciach stretol, viac porozprával v našom rozhovore. Foto a video: Juliana Krčulová

Juliana Krčulová|22. marec 2022|16:08:43

„Pre mňa najsilnejší príbeh, ktorý sa nám stal ešte len pred pár dňami, keď sme štyri dni slúžili v záchytnom centre v Košiciach, bola mamička s dvojročným dieťaťom, ktorá sa bála ísť k lekárovi, pretože nemala na to reálne peniaze. Dvojročné dieťa malo veľmi silný zápal pľúc a alergiu na antibiotiká, ktoré, bohužiaľ, už boli podané. Dievčatko sa vyhádzalo, opuchla, začala ťažko dýchať. Po podaní troch liekov v priebehu dvoch hodín mala 38,3 teplotu a nedokázali sme ju zraziť. Toto dievčatko ošetrila privolaná sanitka a ráno, keď sme kontaktovali nemocnicu, tak sme dostali informáciu, pokiaľ by sme to dieťa neošetrili v tom momente a záchranári by prišli o dve, tri hodiny neskôr, tak to dieťa by tu už nemuselo byť,“ uviedol pre redakciu SP 21 dobrovoľník Patrik Sventek.

O aktuálnej situácii na východnej hranici, v záchytných centrách a v Campe Žilina nám Patrik porozprával v našom rozhovore.


Súvisiaci článok
Organizátor humanitárnej zbierky Jakub: Dobrých ľudí je v našom meste naozaj veľa (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť