Utorok 07. 05. 2024 08:04:32 | Meniny má Monika

Možnosti bikesharingu sa v Žiline tento rok rozšíria. Sezóna štartuje už v piatok 25. marca

Aj tento rok mesto Žilina sprístupní obľúbenú službu v novej sezóne skôr, oproti pôvodne plánovanému termínu začiatkom mesiaca apríl. Nadšenci bicyklovania si budú môcť vypožičať 123 bicyklov, ktoré nájdu na 21 staniciach. Tento rok sa možnosti bikesharingu rozšíria o osem nových virtuálnych stanovísk a dvadsaťdva nových bicyklov. Informoval o tom hovorca mesta Žilina, Vladimír Miškovčík. Foto: ilustračné / BikeKIA

Juliana Krčulová|22. marec 2022|10:27:34

Bicykle po minulej sezóne prešli podľa hovorca mesta, Vladimíra Miškovčíka, generálnou opravou, ktorá pozostávala z výmeny poškodených alebo opotrebovaných dielov, nastavenia a očistenia bicyklov tak, aby boli pripravené od prvého dňa sezóny pre všetkých záujemcov.

Podľa Simony Pružinskej z Nadácie Kia Slovakia bolo v uplynulej sezóne zdieľaných bicyklov v Žiline zaznamenaný rekordný počet výpožičiek. „V roku 2021 bolo zaznamenaných 148 992 prenájmov. Najviac výpožičiek sa uskutočnilo v mesiaci jún, až 24 856,“ uviedla pre redakciu SP 21 Pružinská.

Bikesharing-foto-z-videa-005-1030x579.jpg

V aktuálnom roku pripravilo mesto v spolupráci s garantom služby Nadáciou Kia Slovakia novinku, ktorá poteší všetkých užívateľov bikesharingu. „Služba sa do júna tohto roku rozšíri o 22 bicyklov a osem virtuálnych staníc. Nebudú teda pozostávať z pevných stojanov, ale budú viditeľné najmä v aplikácii na mapovom podklade. Na mieste virtuálnej stanice bude umiestnený len označník tak, ako ho poznáme zo súčasných staníc a tiež bude na zemi vyznačené logo BikeKIA,“ upresnil nadchádzajúcu novinku hovorca mesta Žilina a dodal, že takto budú môcť užívatelia zaparkovať alebo si vypožičať zdieľané bicykle rovnakým spôsobom, pričom bicykel odstavia na svoj stojan čo najbližšie k označníku.

Bikesharing-foto-z-videa-014-1030x579.jpg

Investícia do rozšírenia bude žilinskú radnicu stáť jednorazovo vyše 36-tisíc eur. „Na zvýšenom náklade za prevádzku sa bude podieľať spolu s Nadáciou Kia Slovakia, ktorá novým bicyklom zároveň zabezpečí licencie a poistenie,“ dodal Miškovčík.

Najvyťaženejšími stanicami počas uplynulého roku boli dlhodobo Námestie A. Hlinku a COOP Polomská na sídlisku Vlčince. „Naopak, najmenej frekventované stanice sú Lesopark a v minulom roku aj UNIZA, čo bolo zapríčinené absenciou študentov na Žilinskej univerzite v súvislosti s protipandemickými opatreniami,“ uviedol hovorca mesta Žilina.

DSC_3669-1030x687.jpg

Záujemcovia o službu sa môžu aj teraz bezplatne zaregistrovať prostredníctvom webu alebo aplikácie BikeKIA dostupnej bezplatne pre Android a iOS.

Hlavným partnerom projektu je Nadácia Kia Slovakia a prevádzkovateľom je mesto Žilina, pre ktoré spoločnosť ARRIVA Slovakia a.s. dodala plne funkčný systém a denne zabezpečuje jeho plynulú prevádzku.

„V Nadácii Kia Slovakia pozitívne vnímame, že mestská cyklomobilita sa prostredníctvom Bikesharingu stala významnou súčasťou mestského dopravného systému. Aj napriek dlhodobo nepriaznivej epidemiologickej situácii systém v roku 2021 zaznamenal takmer 4 000 nových užívateľov, pričom celkový počet výpožičiek presiahol počet 148 000. Spolu tak BikeKia bicykle najazdili viac ako 200 000 kilometrov. Naším cieľom, ako investora tohto projektu, bolo podporiť rozvoj nemotorovej dopravy v meste Žilina, zatraktívnenie cyklomobility a vybudovanie dlhodobého návyku obyvateľov pre zdravie jednotlivca prospešnejší spôsob prepravy v rámci mesta. Systém umožňuje používateľovi flexibilnú, efektívnu a aktívnu dopravu v kombinácii s modernými informačnými technológiami,“ upresnila Simona Pružinská.

Zoznam nových staníc (plánované spustenie od júna 2022):

  • Slnečné námestie – pred Základnou školou Námestie mladosti, Hájik
  • Rudiny II. – Námestie Richarda Marsinu, Hliny
  • La Scala – Oravská cesta, Bôrik
  • Borová – pri Kostole Dobrého pastiera, Solinky
  • FRI – pred Fakultou riadenia a informatiky, Veľký diel
  • Pačino – Slovanská cesta, Vlčince
  • Sv. Cyrila a Metoda, Vlčince
  • Košická – Tesco HM

Súvisiaci článok
Tohtoročné Staromestské slávnosti v Žiline budú!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť