Piatok 18. 10. 2024 07:09:52 | Meniny má Lukáš

Na Kysuciach sa zrútil most. Obyvateľom hrozí, že v zime budú musieť chodiť cez rieku

Na Kysuciach v Rakovej sú obyvatelia už takmer mesiac bez mosta. Teraz sú, takpovediac, odrezaní od sveta, pretože na nový ešte nie sú financie.

Radka Kostánová|13. október 2024|17:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Obec Raková

Súvisiaci článok
Čiastočná uzávera pri Krásne nad Kysucou skomplikuje víkendovú dopravu
Čítajte viac >

Verejnoprávna televízia STVR o zrútení mosta na Kysuciach informovala vo svojej reportáži. Starosta obce Raková požiadal o pomoc aj štátne hmotné rezervy, avšak neuspel.

Most, ktorý sa zrútil, bol jedinou prístupovou cestou pre 14 obyvateľov. Mohol ním chodiť ktokoľvek - od malého dieťaťa až po staršiu pani.

Obyvateľka obce Raková, Monika Mackovčáková, sa pre STVR vyjadrila: „Pracujem ja aj priateľ. Chodíme dennodenne. Každý deň ráno sa brodíme cez rieku. Poobede čakám, kedy on skončí, zoberiem malú od svokrovcov a on mi ju pomôže aj s nákupom, s veľkým ruksakom preniesť cez vodu.“

24799665_958690014283345_7708925422734461911_o-2.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Obec Raková

Starosta žiadal o pomoc, nebol však úspešný

Podľa dostupných informácií od STVR žiadal starosta obce Raková, Anton Heglas, o pomoc štátne hmotné rezervy. Bohužiaľ, bez úspechu. Pre STVR uviedol, že na tom mieste, kde bola lávka, je tok rieky Kysuce veľmi široký a s ich technickým zabezpečením nie je možné ďalší most postaviť.

Samosprávu na Kysuciach však výrazne tlačí čas, pretože už je jeseň a obávaná zima je za rohom. Podmienky na prechod cez rieku budú počas chladného počasia a snehu oveľa horšie.

Štátne hmotné rezervy teda taký veľký pontónový most nemajú. Kompetentní na Kysuciach chcú preto o pomoc požiadať aj armádu. Aby mohol byť nový most postavený, samospráva si musí dať vypracovať projekt. Bez neho začať nemôžu.

„Predpokladané odhady sa už šplhajú okolo pol milióna eur bez DPH. Samozrejme budeme musieť zháňať finančné prostriedky a dúfajme, že z tej jednej miliardy sa nám niečo ujde. Chceli by sme niekedy na jar stavať novú lávku, dodal pre STVR Heglas.


Súvisiaci článok
Kuriózna zrážka na Kragujevskej ulici. Vodič po zrážke zbabelo ušiel, no nakoniec sa vrátil
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť