Piatok 18. 10. 2024 10:31:03 | Meniny má Lukáš

Orgány odobrili iniciatívu kórejského Mobisu. Pri Žiline vyrastie veľká fabrika za 70 miliónov eur

Spoločnosť Mobis plánuje rozšírenie výroby pri Žiline. Ide o najvýznamnejšieho kórejského výrobcu modulov a autosúčiastok do automobilov značky KIA. Najnovšia investícia predstavuje 70 miliónov eur a bude sa venovať produkcii bŕzd a airbagov.

Michal Szentivanyi|12. október 2024|12:00:22

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a zilina-gallery.sk

Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica získala nový prístroj, diagnostika pľúcnych nádorov bude kvalitnejšia
Čítajte viac >

O tom, že kórejská spoločnosť Mobis dostala od kompetentných úradov zelenú, informoval magazín Forbes. Prevádzku majú podľa informácií spomínaného magazínu spustiť v lete 2026.

xIMG_2763.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk

Posudzovanie vplyvov na životné prostredie v tomto prípade nebude, vytvorenie práce pre 400 ľudí

Dá sa predpokladať, že celý administratívny a stavebný proces sa významne urýchli, pretože výstavba v areáli závodu sa už nebude posudzovať z pohľadu vplyvov na životné prostredie. Umiestnenie novej haly za 70 miliónov eur bude situované vo výrobnom areáli medzi obcami Nededza a Gbeľany. Prácu tu má nájsť takmer štyristo ľudí.

2854.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Okresný úrad v Žiline v rámci posudzovania zámeru podľa magazínu Forbes nezistil skutočnosti, ktoré môžu byť v rozpore s predpismi na ochranu životného prostredia. Začiatok výstavby mal pripadnúť na október tohto roka, avšak, firma bude musieť získať stavebné povolenie a aj možné povolenie na užívanie vôd.

„Teraz firmu čaká vypracovanie a predloženie projektovej dokumentácie pre získanie stavebných povolení, až následne budú môcť začať stavebné práce,“ povedal pre Forbes Peter Socháň, výkonný riaditeľ konzultačnej spoločnosti Envis, ktorá pre firmy pripravuje zámery pre posúdenie vplyvov na životné prostredie.

xMOBIS_8550.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk

Mobis Slovakia začal pôsobiť v roku 2004 ako dcérska spoločnosť kórejskej značky Hyundai Mobis. Ide o zásadného dodávateľa súčastok pre automobilový gigant Kia Slovakia. Súčiastky putujú hlavne do modelov Kia Ceed, Kia Sportage či Hyundai Tucson a pre elektromobil Hyundai Kona.


Súvisiaci článok
Kysucké Nové Mesto má nové športovisko: Nadácia KIA prispela sumou 40-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť