Piatok 18. 10. 2024 05:00:09 | Meniny má Lukáš

UNIZA je medzi najlepšími. Vzdelávacia inštitúcia obsadila prvé miesto v uznávanom rebríčku

Študenti Žilinskej univerzity v Žiline, a predovšetkým profesori, majú byť na čo hrdí. Ich činnosť a neúnavnosť pri štúdiu, tvorbe publikácií a mnohých iných proaktívnych činnostiach sa podpísali na tom, že sa umiestnili na čele prestížneho rebríčka. UNIZA sa tak podľa ich záverov stala najlepšou slovenskou univerzitou.

Michal Szentivanyi|11. október 2024|08:01:11

Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk

Súvisiaci článok
Slovenská národná knižnica v Martine má novú riaditeľku. Je ňou bývalá prodekanka UNIZA
Čítajte viac >

Predstavitelia UNIZA o týchto záveroch informovali na sociálnej sieti. Žilinská univerzita v Žiline totiž získala prvé miesto v kategórii Najlepšia univerzita na Slovensku v rámci rebríčka Times Higher Education World University Rankings 2025.

Na čele sú prvýkrát

Je to pritom prvýkrát, čo inštitúcia toto hodnotenie v rámci Slovenska dosiahla. Rebríček všetkých učebných zariadení tento rok zahŕňal viac ako 2 000 univerzít zo 115 krajín a regiónov. „Najlepšie hodnotenie sme dosiahli v parametri výskumného prostredia a výučby," spresnila UNIZA.

„Tento rok sme sa umiestnili na 1. mieste v rebríčku Times Higher Education World University Rankings 2025, čo je pre nás veľký úspech a zároveň záväzok. Toto nezávislé potvrdenie kvality Žilinskej univerzity je pre nás nesmierne povzbudzujúce a motivujúce na našej ceste k excelentnosti. Zároveň je to výzva v udržiavaní výsledkov našej práce a v kultúre kvality, ktorú na UNIZA dlhodobo budujeme,“ povedal k týmto skvelým správam rektor UNIZA Ján Čelko.

xDSC_2374.jpg Zdroj: zilina-gallery.sk

Ako sa hodnotilo?

V rámci finálneho umiestnenia bola využitá najnovšia metodika WUR 3.0, ktorá je uznávaná ako celosvetovo najkomplexnejšie hodnotenie výkonnosti univerzít.

Posudzuje 18 vybraných ukazovateľov v piatich kľúčových oblastiach:

  • výučba (29,5%),
  • výskumné prostredie (29%),
  • kvalita výskumu (30%),
  • spolupráca s priemyslom (4%),
  • medzinárodná spolupráca (7,5%).

V celosvetovom ponímaní UNIZA obhájila svoju pozíciu 1001. až 1200. Okrem nej sa v rebríčku umiestnilo ďalších päť slovenských univerzít.

Na zdieľanom druhom mieste sa umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave a Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, čo je 1201. až 1500. miesto, na zdieľanom treťom mieste Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská technická univerzita v Bratislave na umiestnení 1501. a viac.


Súvisiaci článok
UNIZA má dôvod na radosť. Ich pedagógovia sú finalistami významnej súťaže
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť