Streda 24. 04. 2024 21:44:33 | Meniny má Juraj

Prvý deň boli aj slzy. Ukrajinské deti sa v turčianskych školách začleňujú medzi rovesníkov

Ukrajinské deti už sedia v školských laviciach medzi svojimi rovesníkmi. Starší žiaci sa začleňujú rýchlo, najmladší si aj poplakali. Noví spolužiaci ich medzi seba prijali hneď. Foto: Matej Borcovan

D U|21. marec 2022|15:28:21

Učitelia zalovili v pamäti a komunikujú aj ruštinou. Staršie generácie ju mali v škole povinnú a teraz sa zíde, najmä v komunikácii s menšími žiakmi. So staršími žiakmi hovoria anglicky. V Evanjelickej spojenej škole v Martine sa učí už 9 ukrajinských detí. „Aktuálne máme prváka, tretiačku, troch šiestakov, dvoch deviatakov a dvoch gymnazistov,“ hovorí Tomáš Gulán, koordinátor práce s verejnosťou z Evanjelickej spojenej školy.

Najmladšiemu žiakovi, prvákovi Dávidovi minulý týždeň pomáhala s adaptáciou v škole ukrajinská vysokoškoláčka. Najmä prvý deň bol totiž preňho veľmi ťažký a nechýbali ani slzy. Učitelia aj spolužiaci mu veľmi pomohli. „Bola tam triedna učiteľka, aj vychovávateľka zo školského klubu, deti si vyrábali dvojjazyčné menovky, učili sa ako napísať svoje meno v azbuke. Poukazovali novým spolužiakom školu,“ vysvetľuje Tomáš Gulán. V tretej triede si zasa zvyká Yeva. Aj tam sa objavili slzičky, no napokon všetko zvládli.

e (002).jpg

Starší žiaci sa adaptujú rýchlejšie, hovoria anglicky, ako aj všetci ich slovenskí spolužiaci. „Šiestaci rovno išli na plavecký, tak sme zohnali plavky a pridali sa aj Ukrajinci. Takže tie prvé dni mali skôr také zážitkové,“ hovorí Gulán. V deviatom ročníku sú dvaja žiaci. „Komunikujeme prevažne v angličtine, my sme bilingválna škola a oni tiež obstojne hovoria anglicky. Tam to funguje úplne v pohode, decká sa skamarátili, majú spoločné záujmy, máme tam pingpongový stôl.“

Gymnazisti mali prvý týždeň zameraný na vzájomné spoznávanie sa. „Mali sme spoločné aktivity, najmä v rámci humanitných predmetov sa hrali spoločenské hry, hľadali spoločné záujmy,“ dodal Tomáš Gulán.

Žiakom zabezpečili obedy, na nástenkách v triedach majú základné frázy, ktoré môžu využiť pri komunikácii. Evanjelická spojená škola ešte kapacitne zvládne prijať pár žiakov. Aby mohli nastúpiť, potrebujú štatút odídenca a lekársku prehliadku u pediatra.

ESŠ pre Ukrajincov v Turci pripravuje komunitné centrum, aby mali kde tráviť voľný čas. „Okresný úrad nám poskytol jednu miestnosť v centre mesta, ideme ju zariadiť a pripraviť. Tam im ponúkneme aj hygienické a domáce potreby,“ uzatvára Gulán.


Súvisiaci článok
Ukrainska Spilka pomohla už viac ako 1 729 utečencom z Ukrajiny. Aktuálne potrebuje jarné oblečenie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť