O podujatí Zabíjačka na vrchoch tlačovou správou informovala vedúca správy Múzea kysuckej dediny, Miroslava Jančulová. Táto akcia sa koná v nedeľu 20. októbra od 10:00 hodiny. Návštevníkov čaká bohatý program.
„Zamestnanci reštaurácie Krčma z Korne pre návštevníkov pripravili rôzne zabíjačkové špeciality. Od 10:00 do 15:30 hodiny sa môžu tešiť napríklad na vôňu čerstvo uvarenej kapustnice, pečených jelít a domácej tlačenky," informovala Jančulová.
Čakajú na vás aj ukážky jesenných prác
Návštevníci okrem toho budú mať možnosť vidieť v usadlostiach skanzenu rôzne ukážky spojené aj s jesennými prácami. „V obytnom dome do Potoka priamo pred ich očami sa budú odohrávať ukážky topenia masti a škvarenia oškvarkov. Naši starí rodičia konzumovali omnoho viac bravčovej slaniny ako my a pritom ich netrápilo množstvo chorôb a zdravotných problémov, ktoré kvária dnešných ľudí. Tento bravčový tuk totiž sám o sebe nie je vôbec zdraviu škodlivý, práve naopak. Domáca masť, oškvarky sú vynikajúce s chlebom a cibuľkou a preto ich budú môcť aj priamo takto pripravené ochutnať," doplnilo múzeum.
Zdroj: Koláž Žilina SP21/kysuckemuzeum.sk
S jeseňou sa podľa Múzea kysuckej dediny spája aj sezóna kyslej kapusty. „Patrí k základným surovinám v slovenskej kuchyni. Nielenže je chutná, ale aj zdravá. V rámci kultúrneho programu návštevníkom v usadlosti do Poništa priblížime spracovanie a spôsob nakladania kapusty do suda," uzavrelo múzeum pozvánku. Organizátori sa už teraz tešia na príchod návštevníkov tohto podujatia.
Zdroj: kysuckemuzeum.sk
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť