Piatok 18. 10. 2024 09:37:26 | Meniny má Lukáš

Smrť a pohreb človeka majú svoje rituály: Na hrade Strečno sprístupnili novú výstavu

Smrť a následný pohreb človeka bol oddávna spojený s množstvom magicko-rituálnych praktík. Zvyky spojené s odchodom človeka zo sveta živých predstavuje na hrade Strečno výstava s názvom Keď zubatá kosu brúsi. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

TASR|7. október 2024|10:30:02

Zdroj: pmza.sk

Súvisiaci článok
V Žabokrekoch nezabúdajú na tradície. Pravidelný Zemiakový deň sa blíži aj so štedrým programom
Čítajte viac >

Nevšednú výstavu zapožičalo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici. „Predstavy o bytosti, ktorá nenašla po smrti svoj pokoj a stále sa vracia do sveta živých, sa premietli do mnohých zvykov spojených so smrťou. Za veľmi nebezpečných sa pokladali mŕtvi, ktorí sa mohli vrátiť z hrobu ako upíri, a ženy pokladané za strigy," priblížila etnologička banskobystrického múzea Jana Koltonová.

Pripomenula, že v ľudovej tradícii sa najmä poludnie a polnoc považovali za hodiny duchov. „Keďže sa mali prežívať v pokoji, poludnica vyháňala ľudí z polí. Koho zastihla pri práci, trápila ho otázkami alebo mu privodila smrť," doplnila Koltonová.

Návštevníci výstavy stretnú na hrade poludnicu, smrtku, upíra a vlkolaka a dozvedia sa viac o zvykoch spojených s odchodom človeka zo sveta živých. Výstava bude v priestoroch hradu Strečno prístupná do nedele 3. novembra počas otváracích hodín. Tematicky sa tak stane súčasťou najstrašidelnejšieho podujatia sezóny s názvom Noc duchov, tekvíc a strašidiel, ktoré je naplánované na sobotu 26. októbra," uzavrela hovorkyňa Považského múzea.


Súvisiaci článok
Október patrí seniorom: Kysucké múzeum si pripravilo mnoho aktivít aj tvorivé workshopy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť