Piatok 18. 10. 2024 00:04:07 | Meniny má Lukáš

Tip na výlet: Hrdoš a Hrdošova skala

Zimné večery sa blížia a dni sa skracujú. To je o dôvod viac, aby ste počas víkendov a voľných dopoludní zvážili nejaký ten výlet, či turistiku. V tejto chvíli sa vám ponúka aj Hrdoš a Hrdošova skala neďaleko Ružomberka, ktorá poskytuje rozsiahle výhľady.

Michal Szentivanyi|10. október 2024|09:31:45

Zdroj: Koláž Žilina SP21/vypadni.sk

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Kostol svätých Kozmu a Damiána v Abramovej
Čítajte viac >

O tejto lokalite bližšie informoval portál kamnavylet.sk. Cestu k tomuto miestu ocenia predovšetkým milovníci skalných útvarov, jaskýň, neprehliadnuteľnej prírody a unikátnych výhľadov. Skala sa nachádza v okolí Šípskej Fatry, ktorá turistom núka hneď niekoľko atraktívnych cieľov.

Screen Shot 10-05-24 at 10.27 AM_1598x1200.JPG Zdroj: vypadni.sk

Panovník, ktorý bol neustále hrdý

Po príchode na miesto sa okrem masívneho a rozložitého vrchu Šíp môžete pokochať aj zaujímavým vrchom Hrdoš. Za ním nasleduje bralo Hrdošná skala. Rôzne pramene sa odvolávajú na to, že v tomto masíve kedysi existoval hrádok. V ňom mal vládnuť istý veľmož. Jeho pyšná povaha mu však prilepila celoživotnú prezývku - Hrdoš.

Screen Shot 10-05-24 at 10.26 AM 001_1598x1200.JPG Zdroj: vypadni.sk

Jaskyňa, ktorej dĺžka je síce obdivuhodná, no je oficiálne neprístupná

Na Hrdošnej skale môžete obdivovať mohutné skalné bloky s oknami, bránami a niekoľkými jaskyňami. Tou najväčšou je 120-metrová a oficiálne neprístupná Žaškovská jaskyňa. No aj na vrchu Hrdoš môžete načerpať energiu a zaznamenať výhľad do doliny a na obec Komjatné. Pozorovať sa však dá aj Malá Fatra, Chočské vrchy či Západné Tatry.

Screen Shot 10-05-24 at 10.27 AM 001_1598x1200.JPG Zdroj: vypadni.sk

Ako sa ku skalnému bralu dostanete?

Vrch Hrdoš s Hrdošovou skalou je prístupný jednoducho. Nasledovať budete značkované turistické chodníky. Východiskom takejto túry je hlavne obec Komjatná, ktorá je vzdialená asi 2 kilometre a obec Švošov, ktorá je zas vzdialená 3 kilometre. Východiskami sú však aj obce Stankovany, Žaškov alebo Ľubochňa. Hrebeňom Hrdoša sa dostanete ku Skríženej skale a ďalej za ňou sa nachádza zalesnený vrch Ostré.


Súvisiaci článok
Vyčleňte si čas na jesennú prechádzku. Krátke výlety do prírody potešia vaše telo aj dušu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť