Sobota 05. 10. 2024 20:25:12 | Meniny má Viera

Mokraď v Čičmanoch uvíta pomocnú ruku. Ráta sa s vyhliadkovými mólami a ďalšími skrášľujúcimi prvkami

Ak sa chcete podieľať na zveľaďovaní prírody v Rajeckej doline a jej ďalšom skrášľovaní, tak teraz je tá chvíľa. Čičmianske mokrade môžu byť obohatené o vyhliadkové móla či priestory na sedenie.

Michal Szentivanyi|5. október 2024|17:30:02

Zdroj: Koláž Žilina SP21/donio.sk

Súvisiaci článok
Radostná správa: Tím hasičov z Martina sa stal víťazom Majstrovstiev Slovenskej republiky
Čítajte viac >

Ohľadom tejto záležitosti vznikla na platforme Donio.sk zbierka. Organizuje ju Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina a potrvá ešte necelé dva mesiace. Jej význam spočíva vo vybudovaní vyhliadkových plôch pri mokradi neďaleko Čičmian.

„Táto mokraď má obrovský význam pre ekosystém celej Rajeckej doliny. Nachádza sa v malebnej obci Čičmany v Rajeckej doline. Význam tejto mokrade sa snažia dobrovoľníci priniesť do povedomia širokej verejnosti," informovali organizátori zbierky.

446ac38b-e3cd-4b29-8e10-afb25633720b.jpg Zdroj: donio.sk

Vyhliadkové móla, jazierka a sediská

Nad mokraďou chcú kompetentní postupne vybudovať dve vyhliadkové móla pre návštevníkov, sediská, aby sa do lokality navrátil život a vytvoriť štyri malé jazierka pre živočíchy a rastliny. „Projekt realizujeme pod dohľadom a v plnej súčinnosti s Chránenou krajinnou oblasťou Strážovské vrchy," doplnili organizátori.

17f3705d-bdea-48ad-a708-13c3c64d9b80ggg.jpg Zdroj: donio.sk

Móla budú s celkovou dĺžkou približne 25 metrov a budú slúžiť ako vyhliadkové platformy pre návštevníkov, umožňujúc im bezprostredný kontakt s unikátnym prírodným prostredím, ktoré mokraď ponúka. Organizátori z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Rajecká dolina si od zbierky sľubujú zvýšenie atraktivity obce Čičmany pre turistov a milovníkov prírody.

Tým sa zároveň podporí miestny cestovný ruch a prispeje k ochrane a udržateľnému využívaniu prírodných zdrojov. „Veríme, že nové móla poskytnú návštevníkom nezabudnuteľné zážitky a hlbšie porozumenie dôležitosti ochrany našich prírodných pokladov," uzavreli organizátori zbierky.

Screen Shot 10-04-24 at 01.45 PM_1600x856.JPG Zdroj: donio.sk

Vyzbierané peniaze budú použité na vybudovanie dvoch drevených vyhliadkových mól nad mokraďou v Čičmanoch, zostavenie a osadenie informačnej tabule o čičmianskej mokradi a vytvorenie častí na sedenie. Celkové náklady na vybudovanie tejto unikátnej mokrade sú takmer 31-tisíc eur.


Súvisiaci článok
Žilinský kraj ponúka turistom doslova raj. Čísla hovoria za všetko, je druhým najnavštevovanejším
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť