Sobota 05. 10. 2024 12:33:12 | Meniny má Viera

Unikátni Stonožkári opäť podporili žilinskú nemocnicu. Tento jedinečný projekt bude pokračovať

Projekt ručne maľovaných vianočných pohľadníc, za ktorý stojí Občianske združenie „Priatelia Stonožky“, opäť pomohol žilinskej nemocnici. Napriek tomu, že hrozil zánik tejto tradície, bude projekt pokračovať ďalej.

Radka Kostánová|4. október 2024|19:00:18

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Už aj v žilinskej nemocnici sa môžete dať zaočkovať novou vakcínou proti koronavírusu
Čítajte viac >

Stonožkári podporili žilinskú nemocnicu

Zuzana Fialová, hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, informovala v tlačovej správe, že Stonožkári opäť podporili nemocnicu.

Projekt jedinečných vianočných pohľadníc prináša podporu žilinskej nemocnici od roku 2002. Za viac ako 20 rokov sa prostredníctvom „Priateľov Stonožky“ vyzbieralo 129 351,93 eur, ktoré jednotlivým oddeleniam pomohli zabezpečiť rozmanité vybavenie.

Vyzbieralo sa viac ako 3-tisíc eur

Oddelenia žilinskej nemocnice si aj tento rok prevzali financie z predaja nádherných pohľadníc, ktorých autormi sú deti vo veku od 5 do 15 rokov. Výťažok z predaja bol vo výške 3 382,05 eur.

„Okrem toho, že tvorba pohľadníc rozvíja u detí tvorivosť, ich táto aktivita učí aj niečo oveľa dôležitejšie – byť empatický a solidárny. Deti prichádzajú na to, že aj ich malé dielo môže mať veľký dopad a dokáže pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú,“ vysvetlila dlhoročná predsedníčka Občianskeho združenia „Priatelia Stonožky“ Daniela Popluhárová.

FNsP ZA_Výnimočný projekt našiel svojich nasledovníkov.JPG Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Symbolické šeky v hodnote 3 382,05 eur za predaj pohľadníc si prevzali zástupcovia oddelení: fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie (lôžková i ambulantná časť), chirurgie, ortopédie, neurológie, klinickej a radiačnej onkológie, gynekológie a pôrodníctva, centrálnej sterilizácie a Domu ošetrovateľskej starostlivosti.

Finančné prostriedky, ktorá sa vyzbierali, boli použité na nákup nových pomôcok a vybavenia, ako napríklad lieková skriňa, kuchynská linka so skrinkami, stacionárny bicykel, televízory či dojčiace vankúše.

„Tento výnimočný projekt je prejavom ľudskosti, starostlivosti a spolupatričnosti a som veľmi rád, že sa našu nemocnicu podarí každoročne takto významne podporiť. Zároveň ma úprimne teší, že projekt Stonožkárov bude pokračovať aj naďalej. Veľa to pre nás i pre pacientov znamená,“ uviedol riaditeľ žilinskej nemocnice Juraj Kacian, ktorý zároveň poďakoval dlhoročnej predsedníčke združenia Daniele Popluhárovej za obetavú prácu a obrovský prínos.

Hrozilo, že sa projekt zruší

Minulý rok podľa všetkého hrozilo, že členovia občianskeho združenia nenáju nasledovníkov, ktorí by v tejto tradícii pokračovali.

395399242_726792952826270_4107432421264425837_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

„Boli sme presvedčení o tom, že pohľadnice, ktoré si ich priaznivci s nadšením kupovali, predávame naposledy. Podarilo sa však nájsť novú predsedníčku, ktorá sa rozhodla tento unikátny projekt zachovať. Ďakujeme jej za chuť i energiu a želáme jej množstvo úspechov na ceste, ktorá prináša radosť, a najmä pomoc,“ priblížila Popluhárová.

Avšak, novou predsedníčkou Občianskeho združenia „Priatelia Stonožky“ sa stala Andrea Lachová a tak bude projekt pokračovať ďalej.

„Ponuku som prijala z dôvodu, že som nechcela, aby projekt s takou silnou tradíciou a posolstvom skončil. Mojou víziou je pokračovať v práci pani Popluhárovej, teda v tom, čo už funguje, avšak plánujem do projektu zahrnúť aj niekoľko noviniek, a to čo sa týka vizuálu pohľadníc, redizajnu loga a zvýšenia povedomia o projekte cez sociálne siete. Teším sa na pokračovanie úspešného projektu, ktorý pomáha tam, kde je to najdôležitejšie, v starostlivosti o ľudské zdravie,“ uzavrela Lachová.


Súvisiaci článok
Ďalšia významná železničná stanica sa dočká rekonštrukcie. Predbežné náklady dosahujú 1,5 milióna eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť