Sobota 05. 10. 2024 12:33:33 | Meniny má Viera

Mladý Hradočan sa zúčastnil medzinárodných pretekov. Jeho kobyla Vendy mast všetkým ukázala svoju silu

Obyvatelia v Liptovskom Hrádku majú byť na čo hrdí. Ich rodák sa zúčastnil významných dostihových pretekov v Šamoríne. Vďaka svojej kobyle Vendy mast a jej heroickému výkonu sa dostal na najvyššiu priečku.

Michal Szentivanyi|3. október 2024|16:00:07

Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a liptovskyhradok.sk

Súvisiaci článok
Krasokorčuliarska športová dvojica zo Žiliny má za sebou tohtoročnú premiéru na Junior Grand Prix
Čítajte viac >

O úspechu len 22-ročného Hradočana Daniela Kubovčíka a jeho kobyly Vendy mast mesto Liptovský Hrádok informovalo vo svojom pravidelnom mesačníku. Liptovský džokej sa so svojou pretekárskou spoločníčkou od pondelka 16. do stredy 18. septembra 2024 zúčastnili medzinárodných vytrvalostných pretekov pod názvom „Challenge ride“ v X-BIONIC SPHERE v Šamoríne.

Náročná predpríprava a kontrola odborníkom

Podľa hrádockého mesačníka išlo o vytrvalostný dostih na 60 kilometrov. Tam po viac ako štvorhodinovom preteku a odbehnutí celej dĺžky trasy dosiahol mladý Kubovčík na najvyššiu priečku. Nebolo to však jednoduché, pretože kobyla Vendy mast musela po celý čas trvania pretekov spĺňať náročné kritériá.

Začali vstupnou veterinárnou prehliadkou. „Veterinár prezrel kobylu, či nemá škrabance po tele, či nekríva, kontroloval stavbu tela, stav očí, či kobyla nie je dehydrovaná. Vendy mast musela v kluse odbehnúť asi 10 metrov a následne jej bola skontrolovaná srdcová frekvencia, ktorá nesmela presiahnuť 64 úderov za minútu,“ opísal kontrolu pre mestský mesačník Liptovského Hrádku Kubovčík.

19677970.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ranný štart a verdikt až po finálnej prehliadke

Po tejto kontrole mohli na nasledujúci deň prísť na trať. Daniel štartoval ráno o 7:40 hodine a po každých 20 kilometroch a zhruba jednej hodine a 10 minútach musel absolvovať s kobylou ďalšie veterinárne prehliadky po jej schladení. O finálnom umiestnení rozhodla až posledná prehliadka odborníkom z veterinárnych kruhov. Danielovi Kubovčíkovi sa podarilo dosiahnuť zlatú priečku, a to aj vďaka šikovnej kobyle a Jazdeckému klubu JK TARAB Kráľová Lehota.

Danielovi Kubovčíkovi a kobyle Vendy mast k úspechu blahoželáme.


Súvisiaci článok
Talentovaný Martin Svrček všetkých ohromil. Na majstrovstvách vo Švajčiarsku získal striebro
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť