Sobota 05. 10. 2024 14:18:51 | Meniny má Viera

Nová ekologická kapitola Žiliny. Triedenie je nevyhnutné, radnica chce občanov motivovať

Radnica mesta Žilina si uvedomuje, že boj proti klimatickým zmenám a zmena návykov jednotlivých ľudí v prípade triedenia odpadu je nevyhnutnou súčasťou budúcich kapitol života ľudstva. To, že niektorí odpad vôbec netriedia, je dnes jasným faktom, no včasnou motiváciou by sa to mohlo zmeniť. Nový systém odpadového hospodárstva si na vlastnej koži vyskúšajú obyvatelia rodinných domov, pričom stratégia pre bytové domy je už vo vývoji.

Michal Szentivanyi|1. október 2024|10:00:06

Zdroj: Koláž Žilina SP21

Súvisiaci článok
Efektívnejšie triedenie odpadu pre obyvateľov rodinných domov: Žilina zavádza nové opatrenia
Čítajte viac >

Od stredy 1. januára 2025 budú totiž obyvatelia rodinných domov v Žiline platiť len za to, čo skutočne vyhodia. Podľa vedenia mesta sa podobné systémy už aplikovali aj v iných slovenských mestách. Funkčnosť preukazujú dodnes. „Čím menej nevytriedeného odpadu pôjde na skládku a na smetiská a čím viac to pôjde do obehu, tým menej za to mesto a aj obyvatelia mesta Žilina budú platiť. To je ten ekonomický rozmer. O tom ekologickom význame hádam ani nemusím hovoriť," prízvukoval primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Zber od dverí k dverám a špeciálne vrecia

O tom, ako chce mesto kontrolovať konkrétnu domácnosť v prípade triedenia, porozprával aj vedúci oddelenia dopravy Mestského úradu v Žilina Radoslav Vozárik. Na zber odpadov budú prihlásení občania dostávať špeciálne vrecia. „Zmení sa to, že sa triedený zber bude zabezpečovať od dverí k dverám. Chceme naozaj zlepšiť komfort občanov aj tým, že ich vybavíme potrebnou infraštruktúrou," povedal Vozárik.

20240930_101906_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Občania podľa Vozárika dostanú na triedený zber špeciálne vrecia s QR kódom. Tie budú môcť pracovníci vizuálne skontrolovať a až tak ho spracujú. Ak sa vo vreci bude nachádzať predmet, ktorý tam nepatrí, nasledovať bude systém varovných oznámení. Po nich by prišli sankcie.

Objem nádob sa bude líšiť od počtu členov v domácnosti

„Občania dostanú každý rok sadu vriec na rôzne zložky. Či už je to papier, plasty, kompozity, kovy alebo oleje. Dostanú harmonogram zvozu tohto zberu. Na biologicky rozložiteľný kuchynský odpad dostanú občania nádobu. Do domácnosti dostanú aj kôš s vreckom, kde budú tento odpad dávať. Podľa počtu osôb v domácnosti budú ostatné objemy nádob vykalkulované na 80, 120 alebo 240 litrov. Kto sa rozhodne zapojiť aj do zberu zeleného odpadu na záhrade, ten dostane 240-litrovú nádobu na tento odpad," doplnil Vozárik z mestského úradu v Žiline.


Súvisiaci článok
Modernizácia zberu odpadu je podľa radnice nevyhnutná. Mapa porovnania s inými mestami, toto nie je lichotivé
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť