Sobota 28. 09. 2024 19:22:59 | Meniny má Václav

Talentovaný Martin Svrček všetkých ohromil. Na majstrovstvách vo Švajčiarsku získal striebro

Slovenský cyklista Martin Svrček získal striebornú medailu v pretekoch s hromadným štartom na Majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku. Štvrtkovú trasu z 26. septembra z Usteru do Zürichu dlhú 173,6 kilometrov v kategórii mužov do 23 rokov zvládol za čas 3:57:24 a v záverečnom špurte dvojice zaostal len za víťazným Nemcom Niklasom Behrensom. Pódium doplnil Belgičan Alec Segaert s mankom 28 sekúnd.

TASR|28. september 2024|16:00:02

Martin Svrček (vľavo). Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong

Súvisiaci článok
Slovenský talent Martin Svrček bude súčasťou tímu na prestížnych pretekoch v Británii
Čítajte viac >

V piatok 27. septembra čakala pretekárov náročná kopcovitá etapa s 2 361 výškovými metrami, ktorej ešte pridalo daždivé počasie. Krátko po štarte sa začal pelotón trhať a za najlepšími zaostali štyria z piatich slovenských reprezentantov, teda Matthias Schwarzbacher, Richard Riška, Dominik Dunár a Samuel Novák. Svrček sa prebojoval do unikajúcej skupiny a počas celej trate patril medzi najaktívnejších jazdcov. Približne 60 kilometrov pred cieľom už zaútočil Švajčiar Jan Christen a hoci sa ho Slovák snažil chytiť, na jeho nástup nedokázal zareagovať.

Switzerland_Cycling_Worlds749084075740_1600x1067.jpg Martin Svrček (v pozadí). Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong

Postupne zostalo v skupine prenasledovateľov päť pretekárov vrátane Svrčeka a manko na Christena začali sťahovať. Švajčiara dobehli 10 kilometrov pred cieľom Svrček s Behrensom, ktorí dobre spolupracovali a svoj náskok si už nenechali vziať. V posledných metroch pred cieľom zaútočil Nemec a Svrček nedokázal odpovedať na jeho nástup. Trio Schwarzbacher, Dunár a Novák napokon preteky nedokončilo, Riška finišoval na 60. mieste s viac než štvrťhodinovým mankom.

Do zbierky Slovenska na prebiehajúcom šampionáte pridal Svrček už tretí cenný kov. Dve medaily vybojovala medzi juniorkami Viktória Chladoňová, ktorá získala striebro v individuálnej časovke a bronz v pretekoch s hromadným štartom. Pre Svrčeka je to druhá medaila v tejto kategórii na MS, vlani v Glasgowe skončil tretí. Zároveň sa stal len tretím cyklistom histórie, ktorý získal cenný kov na dvoch majstrovstvách sveta v tejto kategórii. Pred ním sa to podarilo iba Belgičanovi Thomasovi de Gendtovi a Nemcovi Johnovi Degenkolbovi.

TASR - AP Photo Peter Dejong 3_1600x1067.jpg Martin Svrček (v pozadí). Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong

„Sú to zmiešané pocity, ale som šťastný, že som bol druhý. Zlato to síce nie je, ale môžem byť spokojný," uviedol Svrček pre Slovenský zväz cyklistiky. Tento ročník boli podľa neho preteky ťažšie ako vlani. „Bolo viacej kopcov a dlhších, čoho som sa celkom bál. Nejako som to však zvládol, no bolo to trochu náročnejšie. Snažil som sa v rámci možností šetriť a čakať, že všetci sa unavia a ja trochu menej, čo sa aj podarilo," zhodnotil.


Súvisiaci článok
Ružomberok ocenil najlepších športovcov za uplynulý rok. Basketbalový klub ovládol podujatie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť