Sobota 05. 10. 2024 09:17:22 | Meniny má Viera

Narukovať a opustiť rodinu nebolo ľahké. Podujatie Regrúti na Kysuciach verejnosti priblíži tieto dávne časy

Odchod na vojnu, rozlúčka so svojimi blízkymi a cesta do neznáma. Presne takto to zrejme pred niekoľkými desaťročiami vyzeralo vo viacerých rodinách. Práve na túto smutnú, ale zato podstatnú kapitolu slovenských dejín nazrie Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke.

Michal Szentivanyi|1. október 2024|13:30:02

Zdroj: Koláž Žilina SP21/kysuckemuzeum.sk

Súvisiaci článok
Vzrušujúci náučný chodník: Objavte prírodu a jej krásy na Kysuciach
Čítajte viac >

O konaní ďalšieho ročníka podujatia Regrúti informovala Miroslava Jančulová, vedúca správy Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke. „Odvody na vojnu boli kedysi významnou životnou udalosťou pre mnohé rodiny. Mladí muži museli opustiť svoje domovy a vydať sa na neznáma. Podujatie Regrúti priblíži túto často smutnú, no zároveň aj hrdinskú kapitolu našej histórie. Návštevníci sa môžu tešiť na autentické scény z verbovania, rozlúčky s rodinou a následného odvodu," spresnila Jančulová.

thumbnail_Regrúti 2022, FS Bystrica, Jančulová 2022 (21).jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Program podujatia odštartuje v nedeľu 6. októbra 2024 o 13:00 hodine Hrajúcou železnicou, ktorá privezie do skanzenu symbolických regrútov.

„Návštevníci sa tak budú môcť vžiť do úlohy regrútov a zažiť atmosféru cesty na vojnu. Následne, o 14:30 hodine na amfiteátri, sa uskutoční bohatý kultúrny program. Čakajú vás ľudové piesne a tance, ktoré boli neodmysliteľnou súčasťou rozlúčok s odchádzajúcimi mladíkmi v podaní Folkórneho súboru Bystrica. Okrem toho budú mať návštevníci možnosť ochutnať tradičné kapustniaky," doplnila Jančulová z múzea vo Vychylovke s tým, že táto kuchyňa bude otvorená už od 10:00 hodiny.

regrúti plagat.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk


Súvisiaci článok
Farebná paleta sezóny: Vogue predstavil trendy pre jeseň a zimu 2024
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť